Масло по 100 гривень: в Україні рекордно злетять ціни на продукти

16 серпня 2021, 14:01оновлено 16 серпня 2021, 16:10
Очікувати зниження ціни на соняшникову олію, курятину, яйця, цукор, крупи не варто.
магазин
Ціни на продукти в Україні / REUTERS

Ціни на продукти в Україні знову злетіли. Вже цукор і масло подорожчали майже в два рази в порівнянні з минулим роком, а ціни на яйця злетіли майже на 30%.

Зараз соняшникова олія в Україні підскочила в ціні майже в два рази, якщо порівнювати з показниками літа 2020 року. Вартість продукту за літр становить близько 60 гривень.

Як кажуть експерти, одночасно з тим ціна на світових ринках на соняшникову олію падає. Наприклад, в Чехії літр українського продукту коштує всього 35 гривень.

"Там сегмент пальмової олії пішов сильно вниз - автоматично за ним всі масла пішли вниз. У нас немає такого сегмента, який дуже сильно подешевшав, у нас немає пальмової олії у вільному доступі", – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

Україна є найбільшим виробником соняшникової олії. Його продажі за кордон приносять 11% від усієї експортної виручки держави. Але, за словами експертів ціна до 100 гривень за літр на соняшникову олію - це байка.

Вартість повинна стабілізуватися після збору врожаю, який цього року обіцяє бути багатим.

"Україна очікує мало не рекордний урожай багатьох культур завдяки сприятливим погодним умовам. Переломним моментом стане збір врожаю насіння соняшнику", – вважає аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Ще більш відчутний ціновий стрибок стався з одним з найбільш вживаних продуктів в Україні - цукром. Через минулорічну посуху і поганий урожай його вартість підскочила на 83%.

Крім того, ціни ростуть стрімко і на яйця. Хліб, масло і макарони – не відстають в ціновій гонці. Це підтверджують дані Державної служби статистики за останній рік:

  • Цукор подорожчав на 83,5%;
  • Соняшникова олія - на 79%;
  • Яйця - на 33%;
  • Хліб – на 16%;
  • М'ясо – на 11,1%;
  • Макарони - на 9,3%

Також вже активно почали дорожчати огірки, помідори і абрикоси, оскільки їх сезон добігає кінця.

Через скорочення поголів'я восени знову додадуть у вартості м'ясо, молочка і яйця. Зросте і ціна борщового набору.

"Починаючи з жовтня у нас починається зростання, яке продовжили до квітня місяця наступного року – зростання цін на овочі", – прогнозує Пендзин.

Як говорить голова Комітету економістів України Андрій Новак, зараз ціни на продукти в Україні дуже розбалансовані.

"Ключові фактори, які їх формують: собівартість, енергоресурси, транспортні витрати, – змушують українських торговців піднімати ціни. Але зростання відбувається не рівномірно", - зазначив він.

За словами Новака, очікувати зниження ціни на соняшникову олію, курятину, яйця, цукор, крупи не варто, незалежно від врожаю цього року. Не мають підстав дешевшати також м'ясо і молочні продукти. Там ціни залежать від вартості енергоносіїв і транспортних витрат, а вони – істотно зростають.

Як повідомляв Главред, в Україні найближчим часом варто очікувати зростання цін на молоко. Як заявив радник асоціації Український клуб аграрного бізнесу Володимир Лапа, зростання цін може відбутися вже восени цього року.

Тим часом у Держстаті повідомили, що інфляція в нашій країні в річному вимірі зросла в липні до 10,2%, що стало максимум з 2018 року. Порівняно з червнем ціни зросли всього на 0,1%. А з початку року зростання цін склало 6,5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти