Медовий Спас 2023: коли і як українці відзначатимуть свято

2 серпня 2023, 18:38
1601
Главред розповість, що роблять на свято Медовий Спас і коли він буде в 2023 році.
Медовий Спас 2023
Медовий Спас 2023 / колаж: Главред, фото: pexels, скріншот

Зовсім скоро в Україні пройдуть три літні свята, які присвячені Ісусу Христу. Їх назви скорочені від слова "Спаситель", а слідчо свято називається - Спас. Всього є три свята - Медовий, Яблучний і Горіховий Спас.

Медовий Спас в народі також називають святом Маковія. Про нього ми сьогодні і розповімо.

Коли Маковей 2023 - дата свята

Дати кожного Спаса щороку залишаються одними і тими ж. Медовий спас 2023 українці відзначать вже зовсім скоро - 14 серпня. Яблучний Спас відзначатиметься 19 серпня, а ось Горіховий - в кінці місяця, 29 серпня.

відео дня

Чому свято називається Медовий Спас

Назва першого Спаса, тобто Медового, пояснюється дуже просто. Як правило, до цього дня всі соти у вуликах вже були наповнені медом і пасічники приступали до його збору. Вважається, що мед необхідно зібрати і освятити якраз в цей день.

Також цей день називають святом Маковія. Все тому, що 14 серпня в церкві вшановують пам'ять семи великомучеників Маккавеїв.

Що роблять на свято Медовий Спас - традиції

Медовий Спас здавна є традицією ходити до церкви. У цей день необхідно освятити свіжий мед, мак, трави. Все те, що дарує людині август. Також в цей день по-справжньому щастить тим, хто любить солодке, адже стіл традиційно накривають солодкими млинцями і пряниками.

Які прикмети на Медовий Спас

Ні для кого не секрет, що українці, незважаючи на християнство, давно живуть в системі прикмет і традицій. І Медовий Спас не став винятком. Найпопулярнішими традиціями в цей день є наступні: не варто голосно святкувати, інакше в наступному році не буде меду.Також варто звернути увагу на троянди, якщо вони вже повністю відцвіли - значить, літо підійшло до кінця. А ось якщо в Медовий Спас пішов дощ - значить, не будуть горіти ліси.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти