Михайлів день 2022: прикмети, традиції та заборони

21 листопада 2022, 10:20оновлено 21 листопада 2022, 11:30
Розкажемо, чому не можна мити голову 21 листопада, чи потрібно постити на Михайлів день та передбачимо погоду на зиму.
Михайлів день 2022
Михайлів день 2022 / sputnik.by

21 листопада християни відзначають Собор Архистратига Михаїла. У народі це свято отримало назву Михайлів день. Це святий вважається ватажком всіх небесних сил. Він виступає на чолі воїнства небесного проти зла.

Главред пропонує дізнатися, які ще свята нас очікують в поточному місяці в матеріалі "Свята в листопаді 2022: важливі дати останнього місяця осені".

Михайлів день: традиції та історія

За церковними канонами Архістратиг Михаїл вважається найсильнішим у воїнстві безтілесному. Шанувати верховного ангела почали в IV столітті. Для віруючих цей день є особливим, так як сьогодні шанується найголовніший ангел сил добра. Також вважається, що саме Архістратиг Михаїл вступив у бій з Сатаною і переміг його. Його наділяють силами і можливостями всіх захистити, в тому числі смертних перед Всевишнім.

відео дня

Крім того, архистратига Михаїла і його силу закликають на допомогу і захист від війни, біди, хвороб, ворогів. Сьогодні важливо помолитися цьому ангелу і попросити допомоги для українських воїнів, які захищають нашу країну від російських окупантів.

Шанування сили воїна небесного супроводжувалося святковими гуляннями. Люди веселилися, запрошували гостей і самі ходили в гості. Також прийнято накривати святкові столи. Чим більше страв, багатше стіл, тим більше розташування можна отримати від Архістратига Михаїла.

У день Михайла прийнято було випікати пироги і робити інші страви. Також свято було часом закінчення всіх польових робіт. Після цього починалася підготовка до Різдвяного посту, тому намагалися наїстися смачних страв перед періодом суворих обмежень.

Коли Михайлів день 2022 року

Православні святкують день Свято Михайлів день або Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних 21 листопада. За Григоріанським календарем ця дата припадає на 8 листопада.

Вибір, якого числа Михайлів день відзначати був зроблений не випадково. У давнину листопад був 9 місяцем року і символізував 9 чинів воїнства небесного. 8 листопада вибрали, так як вважали, що на Страшному суді вирок ангельським судом буде винесено саме на восьмий день. У 2022 році православні відзначають свято в понеділок 21 листопада.

Що можна і чого не можна робити в цей день

У цей день намагалися допомагати всім і не відмовляти в допомозі. Особлива увага приділялася благодійності. Крім того, день сприятливий для вирішення конфліктів в сім'ї. Сьогодні потрібно запросити гостей в будинок або самим сходити в гості. На святковому столі повинні бути пироги з різними начинками, медовуха, пиво. Особливе місце займали м'ясні страви, а гуляння розтягувалися на цілий тиждень. Відповідно питання про те, чи потрібно поститись в Михайлів день відпадає саме собою.

Також вважалося, що в день Архистратига Михаїла не можна допускати сумних думок і впадати в зневіру. Сьогодні потрібно сходити в храм і помолитися про захист і здоров'я.

Крім цього, на Михайлів день існувало кілька заборон:

  1. Не можна було брати гроші або отримувати вигоду за послуги, вважалося, що за це буде покарання;
  2. Не можна мити голову інакше можна змити розум;
  3. Під забороною була і важка робота;
  4. Не можна сваритися, лаятися і вимовляти нецензурні слова;
  5. Всі гострі предмети потрібно було відкласти, а також не можна різати;
  6. Викидати їжу, її краще віддати нужденним.

Михайлів день: прикмети

Якщо на хвойних деревах немає шишок, то зима буде теплою. Якщо ж на дубах багатий урожай жолудів, це теж віщує м'яку зиму. Якщо пішов мокрий сніг 21 листопада, то зима буде дощовою. Ранок 21 листопада видався морозним, грудень і січень будуть сніговими. Густий туман віщував швидке потепління.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти