Мікробів більше, ніж на унітазі: чим протирати телефон, щоб не угробити його

21 лютого 2023, 13:11
Мало хто знає, як почистити корпус телефону та помити екран, щоб потім не довелося нести ґаджет у ремонт.
Мобильный телефон, смартфон
Є речовини, якими не можна протирати телефон – це може його "вбити"/ ua.depositphotos.com, 1zoom.ru

Ми регулярно прибираємо вдома і час від часу влаштовуємо генеральне прибирання. У той же час поруч з нами постійно перебуває предмет, який потребує ще ретельнішого очищення, ніж будь-яка інша річ вдома – це мобільний телефон. Його ми постійно беремо з собою, куди б не ішли – на роботу, ділову зустріч, у магазин за продуктами, у спортзал, забирати дітей зі школи тощо. Повертаючись додому, ми миємо руки, щоб не розносити забруднення та мікроби по домашніх речах. Але про те, що потрібно почистити смартфон від бруду, ми досить часто забуваємо.

Чого б ми не торкалися руками, перебуваючи поза домом, мікроби, які потрапляють на наші долоні, потім успішно переносяться на корпус та екран мобільного телефону. З часом там розвивається така собі "мікробна ферма", про існування якої мало хто здогадується. А потім вдома вже чистими руками ми беремо брудний телефон, навіть не розуміючи небезпеку цього.

Дослідження, яке провели вчені з Університету Арізони в США, показало, що на мобільному телефоні збирається у 10 разів більше мікробів, ніж на сидінні унітазу. Щоб ці цифри вас не лякали, просто зробіть своєю звичкою регулярно протирати екран телефону та корпус речовинами, які не нашкодять вашому ґаджету.

відео дня

Чим протирати телефон від бруду

1. Вологі серветки та спреї для електроніки

Такі засоби можна знайти у спеціалізованих магазинах. Ними можна протирати не лише мобільний телефон, а й ноутбук, планшет, монітори, екран телевізора тощо. Проте не варто наносити спрей просто на екран смартфона – спершу його наносять на серветку чи ганчірку, а лише потім протирають поверхні.

2. Серветки з мікрофібри

Такі серветки покупець часто отримує разом з придбаними окулярами або дрібною електронікою. Матеріал добре підходить для очищення та знежирення екрану.

3. Спеціальні ганчірки для дисплея

Їх також можна придбати у спеціалізованих магазинах. Така безворсова тканина чудово очистить поверхню, при цьому вона не пошкодить екран.

4. Дистильована вода

"Купати" телефон у воді чи протирати його дуже мокрою ганчіркою точно не варто. Але можна протерти трішки зволоженою тканиною, намагаючись діяти так, щоб вода не потрапила в отвори. При цьому вода повинна бути дистильована, щоб у ній не залишалося мінеральних солей.

Мікробів більше, ніж на унітазі: чим протирати телефон, щоб не угробити його
Очищати телефон потрібно лише тим, що не нашкодить йому/ pixabay.com

5. Вушні палички

Вони знадобляться після того, як ви очистите основні поверхні телефону. Після цього змочіть у розчині, яким ви протирали телефон, край вушної палички і протріть важкодоступні місця і щілинки.

6. Зубочистки

Ними можна прочистити різні отвори у телефоні, наприклад, зарядний порт. Але варто це робити обережно, щоб не пошкодити контакти. При цьому голку для таких цілей краще не використовувати – нею можна серйозно пошкодити ваш пристрій.

Чим не можна протирати екран телефона

1. Одягом

Так-так, і не дивуйтеся. Хоч це і найшвидший спосіб зробити так, щоб екран вашого ґаджета знову засяяв і припинив лякати вас пилом чи іншими забрудненнями, самому телефону така процедура неабияк нашкодить. Адже ми не задумуємося про тип тканини, якою протираємо екран. А деякий одяг може залишити на екрані ледь помітні або й серйозні подряпини.

2. Антисептик чи вологі серветки зі спиртом

Такі засоби можуть спричинити серйозні пошкодження вашого телефону. Навіть якщо це звичайна антисептична серветка. При цьому варто звернути увагу, що протирання серветкою захисного скла на телефоні – це ще не так страшно. А от якщо ваш смартфон без захисного скла, то регулярне проведення такої процедури може непоправно зіпсувати покриття екрану.

3. Засіб для миття скла

Хай ваші руки навіть не тягнуться до побутової хімії – телефон вам точно не скаже "дякую" за таке очищення. Адже у складі засобу для миття скла та іншої побутової хімії є досить агресивні речовини, які можуть пошкодити дисплей або "роз’їсти" олеофобне покриття, яке виробник наносить на екран для його захисту.

4. Перекис водню

Ще один заборонений засіб для очищення телефону. Він теж може руйнувати олеофобне покриття дисплею.

5. Паперові серветки чи рушники

Папір недоречний для очищення корпусу та екрану телефону. Адже занадто жорсткий папір просто залишить подряпини, а от чистим ваш ґаджет навряд чи зробить. А занадто м’який папір, наприклад, сухі серветки, залишить на поверхні телефону частинки волокон.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти