Мінімальна зарплата в Україні 2023: яка буде і чи чекати підвищення

26 грудня 2022, 08:45
Главред розбирався - що буде з офіційним рівнем мінімальної зарплати в Україні в 2023 році. І як на неї вплине україно-російська війна.
Зарплата, трудова
Мінімальна зарплата в Україні 2023: яка буде і чи чекати підвищення / Колаж фото УНІАН

Мінімальна зарплата в Україні 2023

3 листопада нинішнього року український парламент схвалив бюджет України на 2023-й. Головним фінансовим документом країни були затверджені основні соціальні показники на майбутній рік - в першу чергу прожитковий мінімум і мінімальна зарплата.

Яка буде мінімальна зарплата в 2023

Протягом усього майбутнього року "мінімалка" залишатиметься на рівні 6 700 гривень (за місяць) і 40,46 гривні (у погодинному форматі). Даний показник набув чинності 1 жовтня 2022 року. І, що важливо запам'ятати, протягом 2023 року додаткового підвищення мінімальної зарплати не передбачено.

За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, в умовах воєнного стану влада України пріоритетно витрачатиме гроші на бюджет на оборону і безпеку, на виконання соціальних зобов'язань і на медицину. І саме з цієї причини витрати на пенсійне та соціальне забезпечення українців зменшуватися не планують.

За традицією рівень "мінімалки" в Україні переглядався Кабміном один-два рази на рік. Але через складну економічну ситуацію, яка склалася в Україні внаслідок повномасштабної військової агресії РФ проти України та завданих країні війною збитків, заплановане раніше підвищення мінімальної зарплати у 2023 році не відбудеться.

Мінімальна зарплата в Україні 2023: яка буде і чи чекати підвищення

Мінімальна зарплата в Україні 2023

Згідно КЗпП, виплата співробітнику зарплати, яка менше розміру "мінімалки" - якщо той виконав місячну або годинну норму праці, вважається порушенням трудового законодавства і тягне серйозні наслідки для роботодавців. Вони в такому випадку зобов'язані виплатити штраф у двократному розмірі мінімальної зарплати (тобто, з 1 січня 2023 року ця сума становитиме 13 400 грн) за кожного працівника, права якого будуть порушені.

Рівень "мінімальної" зарплати, який є актуальним у 2023 році, є обов'язковим для всіх роботодавців в Україні, які використовують працю найманих працівників ‒ незалежно від діючої на фірмі системи оплати праці або форми її власності.

До слова, з 1 січня 2023 року Нацбанк почне поступово вилучати з обігу паперові банкноти, надруковані в період з 2003 до 2007 року. Як кажуть представники Нацбанку, замість вилучених банкнот в обіг надійдуть оновлені банкноти зразка 2018 року і карбовані монети. Наприклад, остаточно зникнуть банкноти номіналом в 5 і 10 грн, а замість них будуть, відповідно, монети. А купюри номіналом 20 і 100 грн замінять на більш нові ‒ з поліпшеним захистом.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти