Багато хто кладе срібну ложку в воду: навіщо вони так роблять і чи є користь

27 грудня 2022, 12:33
Вважається, що срібна ложка у воді - це простий спосіб знезаразити воду. Але чи працює цей лайфхак і чи не шкідливо це для здоров'я?
Для чого кладуть срібну ложку в воду
Для чого кладуть срібну ложку у воду / Фото pixabay

Срібну воду в давнину вважали мало не панацеєю. І досі у багатьох вдома є срібні ложки, які нібито здатні знезаразити воду і зробити її кориснішою. Але чи так це?

Що таке срібна вода

Срібна вода - це вода з додаванням найдрібніших частинок срібла. Наукова назва таких розчинів - колоїдне срібло. Воно часто використовується в альтернативній медицині. Вважається, що срібна вода бореться з бактеріями і вірусами, зміцнює імунну систему, лікує хвороби очей, герпес і лишай, простатит і навіть рак і ВІЛ.

Крім того, така заряджена сріблом вода загоює рани, сприяє омолодженню, підвищує імунітет, збільшує працездатність і витривалість.

відео дня

Що вбиває срібло

Ефективність бактерицидних властивостей Ag доведена експериментально. Вчені залишали на срібних пластинках мікроорганізми і стежили за їхнім розвитком. З'ясувалося, що:

  • дифтерійна паличка перестала бути життєздатною через 3 дні;
  • стафілокок загинув через 2 дні;
  • тифозна бактерія витримала всього 18 годин.

Крім того, при концентрації металу 0,1 мг/л гинуть грибки. У розчині з концентрацією 1 мг/л гинуть віруси грипу А, В.

Що буде якщо срібло покласти в воду

За однією з версій, якщо покласти срібну ложку або монетку в воду, то вона зарядить її іонами срібла. Також можна налити воду в срібну чашу і залишити її "заряджатися".

Щоб посріблити воду, потрібно залишити ложку у воді на три дні. Вважається, що за менший термін не вийде досягти ефективної концентрації іонів.

При цьому вчені стверджують, що такий спосіб не працює. Срібна ложка у воді призведе до того, що іони срібла у воді все ж будуть вивільнятися, але концентрація буде настільки маленькою, що воду не можна назвати знезараженою.

Чому не можна пити воду зі сріблом

Варто зазначити, що не існує жодного наукового дослідження, яке переконливо доводило б користь вживання срібної води.

Крім того, срібло не бере участі в людському обміні речовин, тобто наше тіло не вміє його використовувати, а значить жодної користі від срібної води не буде.

Ще один важливий момент: метал накопичується в органах і тканинах. Згодом срібна вода може забарвити шкіру і слизові у виразний синьо‑сірий колір. Цей стан називається аргірозом (аргірія). Медики не вважають його небезпечним, але синюшність залишається назавжди і позбутися від неї не вийде.

Хоча срібло не засвоюється організмом, воно здатне взаємодіяти з деякими ліками. Якщо людина одночасно вживає антибіотики і срібну воду "для здоров'я", то дія ліків знизиться, а значить і хвороба проходитиме важче і довше.

Дослідження 2017 року з'ясувало, що вживання такої рідини може пошкодити ДНК і вдарити по здоров'ю майбутніх поколінь. Ці висновки засновані на експериментах з тваринами і потребують повторної перевірки на людях.

Вода, настояна на сріблі: в чому користь

Згідно одному з досліджень, срібна вода, включена до складу перев'язувальних матеріалів, пригнічує ріст бактерій і сприяє загоєнню шкірних ран і лікуванню шкірних опіків.

Варто зазначити, що срібло дійсно входить до складу багатьох протизапальних ліків, мазей для обробки ран і опіків, стоматологічних амальгам. Також срібну воду п'ють космонавти і моряки, її використовують для консервації деяких напоїв, дитячого харчування, соків. У медикаменти срібну воду додають для збільшення їхнього терміну придатності.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти