Модель Dior з "жахливими очима та похмурим обличчям" спровокувала скандал у Китаї

25 листопада 2021, 12:49
Жителі КНР обурювалися, що знімок фотографа Чень Мань "уособлює західні стереотипи про азіатів і принижує гідність китайців".
Скандальне фото Dior
Скандальне фото Dior викликало море критики в Мережі / Фото scmp.com

Французький модний будинок Dior потрапив у скандал і був змушений публічно вибачитися перед китайським народом за фотографію моделі, яку багато жителів КНР вважали образливою.

Автору ж скандального знімка - фотографу Чень Мань - довелося розкаятися у своєму "невігластві" та пообіцяти більш поглиблено вивчати культуру Китаю, передає South China Morning Post.

Постер, який викликав хвилю обурення, з'явився на виставці Lady Dior в Шанхаї. На ньому зображена китаянка з незвичним для азіаток макіяжем. У неї були насичені тіні навколо очей, веснянки на щоках і легкий загар.

відео дня

Модель була одягнена в традиційний жіночий наряд - ханьфу, а в руках тримала сумку Lady Dior. Два пальці лівої руки моделі прикрашають аксесуари у вигляді довгих нігтів.

Модель Dior з
Фото scmp.com

Фотографія спочатку викликала негативну реакцію в мережі. Користувачі писали, що знімок "уособлює західні стереотипи про азіатів і принижує гідність китайців". Незабаром до народу приєдналися і китайські ЗМІ. Вони писали, що великі очі та світла шкіра вважаються ідеальними рисами місцевих красунь, проте на знімку зобразили модель "з опухлими повіками", що ображає культуру країни.

"Дівчина на знімку Dior має похмуре обличчя і зловісні очі. Впродовж багатьох років на заході азіатських жінок демонстрували з маленькими очима і веснянками. Фотограф підіграє брендам і естетичним смакам західного світу", - писало видання ChinaDaily.

У Dior оперативно заявили, що фотографія насамперед була витвором мистецтва, а не комерційною рекламою. Після критики в Інтернеті бренд видалив фотографію моделі.

"Ми видалили цю роботу одразу після появи критики в Інтернеті. Ми високо цінуємо думку людей, поважаємо почуття китайців і суворо дотримуємося китайських законів і постанов, ми будемо сприяти відповідним відомствам в оцінці всіх [наших] публічно виставлених робіт", – заявили представники модного Дому.

41-річна фотограф Чень Мань, яка народилася і виросла в Китаї, також визнала свої помилки.

"Я буду вивчати історію рідного краю, відвідуватиму важливіші заходи й покращуватиму власну ідеологію... Я буду прагнути розповідати про Китай через свої творіння. Я звинувачую себе у своїй незрілості й невігластві", - написала фотограф в соцмережах.

До слова, це не перший випадок, коли реклама модних брендів в Китаї викликає невдоволення місцевих жителів. У 2019 році Dolce & Gabbana розмістили відео, в якому китайська модель намагається з'їсти піцу паличками для їжі. Проморолик в КНР був сприйнятий як образа. Він досі впливає на продажі бренду в Китаї.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти