Потужно запрацює, як нова машина: чим почистити комп'ютер від пилу

5 січня 2023, 10:59оновлено 5 січня 2023, 11:37
Чистка комп'ютера вдома допоможе відновити продуктивність ПК - якщо його і зовсім не чистити, він може не тільки зависати, але і сам перезавантажуватися.
Системний блок
Як почистити домашній комп'ютер від пилу / УНІАН

Багато з нас стикалися з нестабільною роботою персонального комп'ютера. Далеко не завжди проблема полягає в залізі або програмному забезпеченні. Можливо, ваш навіть потужний робочий ПК просто запилився і тепер не може виконувати звичних завдань. Щоб зрозуміти, як почистити комп'ютер від пилу в домашніх умовах, досить звернути увагу на прості поради.

Коли потрібно чистити комп'ютер від пилу

Вентилятори в комп'ютері проганяють повітря всім корпусом вашого ПК. Навіть маленькі пилинки, які утворюються в коробці, можуть з часом перетворитися в пил у великих кількостях. Якщо в будинку є тварини, до нього можуть додатися пух і шерсть. В результаті ребра радіаторів забиваються, а сам пил великим шаром осідає на лопатях вентиляторів. Результат - охолодження комп'ютера погіршується - відбувається перегрів. ПК може працювати повільніше, почати зависати. Може зіпсуватися і саме залізо.

Чистити ПК від пилу радять 1-2 рази на рік. Все залежить від того, в якому приміщенні працює комп'ютер. Якщо комп не чистити, не виключені мимовільні перезавантаження і відключення, смуги, а також поява незрозумілих чужорідних елементів на моніторі.

відео дня

Як краще чистити комп'ютер від пилу

Для початку переконайтеся, що ваш системний блок повністю відключений від електроживлення. Щоб зняти металеву панель корпусу, досить взяти викрутку. Такі складні для очищення елементи, як блок живлення і відеокарти краще віддати для роботи кваліфікованим фахівцям.

Поверхневий пил можна прибрати малярським, краще антистатичним, пензликом. М'якою щіткою можна прибирати пил з контактів і не пошкодити мікросхеми. Якщо вам цікаво, як почистити ПК без пилососа – цей метод цілком підійде.

Для чищення заліза ПК можна використовувати також побутовий або автомобільний пилосос. Від промислового пилососа краще відмовитися - сильний потік повітря може пошкодити вентилятори і дрібні деталі. Побутовий пилосос стане в нагоді і для того, щоб видути маленькі частинки пилу стисненим повітрям за допомогою балончика.

Замість балончика для видування пилу також іноді застосовують фен або компресор. Краще, щоб фен був з режимом холодного повітря. Від використання компресора слід утриматися, щоб не пошкодити деталі комп'ютера.

Що в комп'ютері чистити від пилу

Можна почати зі швидкого чищення. Сам ПК повинен бути обов'язково повністю відключений від електропостачання. Системний блок в таких випадках кладеться на стіл, а мишка, клавіатура та інші пристрої повинні бути від'єднані. Пилосос з вузькою насадкою допоможе зібрати пил з материнської плати, відеокарти, оперативної пам'яті та інших елементів.

Як почистити кулер процесора від пилу – проводимо видування пилових частинок, які забилися, балончиком зі стисненим повітрям. Пилосос можна тримати включеним, щоб дрібні частинки не розлетілися по кімнаті.

Що потрібно знати при чищенні комп'ютера

Потрібно дотримуватися запобіжних заходів:

  • Перед тим, як почати очищення, слід скинути з себе статичну електрику – досить доторкнутися до радіатора опалення.
  • Насадка вашого пилососа не повинна стикатися з мікросхемами та іншими деталями комп'ютера. Та ж материнка може вийти з ладу навіть після невеликого контакту з твердим предметом. Деталі краще обробляти пензликом.
  • В жодному разі не можна використовувати вологу ганчірку, коли ви прибираєте пил всередині системного блоку.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти