Чи можна пити зелений чай без цукру: нюанс, про який мало хто в курсі

2 червня 2023, 16:18оновлено 3 червня 2023, 21:41
"Чи можна пити зелений чай без цукру"? - це питання, мабуть, сильніше: "Навіщо жувати свій "Орбіт" без цукру". Главред вирішив розібратися в темі.
Зелений чай
Зелений чай не варто заварювати "крутим" окропом / instagram.com/chairai.com.ua / victoria_photokolos/

Дуже і дуже палкі суперечки йдуть між фанатами чорного чаю і чаю зеленого - за напруженням навряд чи поступаючись суперечками між католиками і протестантами. У тому числі і з приводу того, чому не треба пити зелений чай з цукром. Нижче ми детально про це розповімо.

Чи можна пити зелений чай без цукру

Справа в тому, що нерідко зелений чай активно використовують як засіб для боротьби із зайвою вагою. І, оскільки кількість калорій в ньому невелика, тому його і рекомендують вживати ‒ не без цукру (давно відомого своєю калорійністю). Чому і зелений чай входить до складу багатьох дієт і спеціального харчування.

Однак людям із зайвою вагою необхідно пити зелений чай в помірних кількостях. Справа в тому, що зловживання ним може привести до порушення метаболізму і пов'язаних з цим функціональних змін. Тому середньодобове рекомендоване максимальну кількість чаю - 750 мілілітрів на добу (а це за обсягом дорівнює приблизно трьом звичайним гурткам).

Так ось, калорійність зеленого чаю приблизно становить 3-5 ккал без цукру з розрахунку на одну кружку напою. Тобто показник вкрай малий - всього 1 ккал на 100 грам. Щоб було зрозуміло, енергетична цінність чорного чаю приблизно 4-5 ккал на 100 грамм.

Зелений чай
Зелений чай краще пити не більше 3 кухлів в день / instagram.com/avokit_dietology/

Коли краще пити зелений чай вранці або ввечері

Якщо у людини медики не знайшли протипоказань для вживання зеленого чаю, то тоді кращим цього його пити вранці. Таке пиття тонізує, допомагає "прокинутися", а також іноді може позбавити від втоми і недосипу. Потім, протягом дня до заходу сонця також можна випити дві-три чашки зеленого чаю. Однак перед сном його пити не радять медики. Ну або в крайньому разі, коли людина не може лягти спати, попередньо не випивши кухоль зеленого чаю, то краще заварювати максимально слабкий настій.

Але ще один нюанс. Якщо фахівцям задати питання: "як пити зелений чай - холодним або гарячим?", то вони, швидше за все, будуть одноголосні. І скажуть, що не рекомендують заварювати зелений чай "крутим" окропом. Слід спершу остудити його до + 80 градусів за шкалою Цельсія. Якщо ж ви любите пити заварений чай на ніч, то і зовсім дайте йому ще сильніше охолонути ‒ до температури +60-70 градусів за шкалою Цельсія. І, в кінцевому підсумку, щоб уникнути усіляких неприємних реакцій організму, краще відмовитися від великих порцій і обмежитися об'ємом чашки до 150 мілілітрів.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти