Можна навіть з сусідами ділитися: де взяти світло при відключенні електрики

22 жовтня 2022, 14:50
У нинішніх реаліях пора задуматися про альтернативні методи енергопостачання свого будинку.
Електрика
Де взяти світло при відключенні електрики/ pixabay.com

Після ракетних ударів Росії по критичній інфраструктурі України склалася плачевна ситуація - у багатьох областях ввели відключення електроенергії.

У нинішніх реаліях пора задуматися про альтернативні методи енергопостачання свого будинку.

Генератор

Вони бувають газові, бензинові, дизельні. Газові можуть підключатися стаціонарно до газової мережі або працювати на балоні. За останніми з плюсів - широка лінійка потужності (від одного кіловата), досить тривалий час роботи (до 10-12 годин в залежності від обсягу паливного бака). З мінусів - "вихлопи" (що вимагає постійного провітрювання), шум при роботі.

відео дня

Джерело безперебійного живлення

Електронний пристрій, який включається між стаціонарною електромережею і побутовими приладами і практично миттєво запускається при виключенні електроенергії. Живиться від акумулятора в 12 або 24 вольт і видає необхідні 220 вольт напруги. При цьому виконує ще й функції стабілізатора.

При відновленні електропостачання автоматично відключається і заряджає акумулятор для наступного старту. Лінійка потужності дуже широка - від 300 Вт і більше.

З плюсів - безшумний, час роботи обмежений тільки ємністю акумулятора і сумарним споживанням (кількістю підключених приладів і їх потужністю). З мінусів — акумулятор все ж потрібно періодично заряджати від електрики. Плюс такі акумулятори недешеві (звичайний автомобільний працює недовго при подібній експлуатації).

Сонячна панель

Може бути одна або кілька. Можна прилаштувати, наприклад, на фасаді будинку. Але навіть найсучасніші панелі мають потужність максимум 500 Вт в ідеальних умовах і вимагають спеціального інвертора, який з постійної напруги видасть 220 вольт змінного. Два варіанти використання: або мати постійно онлайн Поки є сонце, або під'єднати акумулятор, куди "запасати" електроенергію. Наприклад, від панелі на 500 Вт за десять годин світлового дня в ідеальних умовах можна отримати 5 кВт. Дві години роботи масляного обігрівача або електрочайника. Це спосіб дорогий, але якщо у вас буде кілька панелей, то світлом ви можете поділитися і з сусідами.

Акумулятор для дому

Акумулятор - це прилад для накопичення електричної енергії з подальшою видачею цієї енергії.

Акумулятори використовується для циклічного накопичення енергії (через зарядку-розрядку) і автономного електроживлення різних електротехнічних пристроїв і обладнання.

Саме акумулятори застосовуються для забезпечення резервних джерел енергії в медицині, виробництві, транспорті та в інших сферах.

При зарядці акумулятора відбувається хімічна реакція, яка спрямована на накопичення пристроєм енергії. У свою чергу, при розряді акумулятора відбувається процес віддачі накопиченої енергії підключеним споживачам.

Сьогодні існує три основних типи акумуляторів:

  • АКБ-технології AGM - замість загущеного до желе електроліту в ній застосовується стекломат, який просочують електролітом. Пори стекломата електроліт заповнює не до кінця. У обсязі, що залишився відбувається рекомбінація газів.
  • GEL - технологія Gelled Electrolite з'явилася в середині XX століття. До електроліту підмішується SiO2 і через кілька годин електроліт стає желеподібним. У цьому желе є багато пір, які заповнені електролітом. Саме така консистенція дозволяє GEL-акумулятору працювати в будь-якому положенні;
  • Flooded - акумулятори з рідким електролітом (заливні). Забезпечені рециркуляційними клапанами, вони переходять в клас малообслуговуваних АКБ. Такі клапани не допускають виділення газів, а перевіряти рівень електроліту потрібно лише раз на рік.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти