Чи можна швидко повернути нюх після COVID-19 - відповідь лікаря

21 жовтня 2021, 10:22
Медик-отоларинголог з Київської міської клінічної лікарні № 9 Максим Овсієнко чітко пояснив сам механізм втрати нюху при коронавірусі COVID-19.
123
Чи можна швидко повернути нюх після COVID-19-відповідь лікаря / ua.depositphotos.com

Нюх, який зникло після коронавірусу COVID-19, іноді можна повернути за допомогою лікарських маніпуляцій. Про це порталу "Факти" розповів медик-отоларинголог з Київської міської клінічної лікарні № 9 Максим Овсієнко.

"Підхід індивідуальний. Якщо причина в наполегливому набряку, що перегороджує доступ повітря з одорантами в нюхову щілину, тоді знадобиться операція. При оборотних змінах слизової оболонки призначаємо препарати-інтраназальні кортикостероїди. Також ефективні вправи для тренування нюху. Суть в тому, що нервові клітини, що входять в нюховий епітелій, можуть відновлюватися. Потрібно, нюхаючи різні речовини, встановлювати асоціативний зв'язок з головним мозком", - розповів він.

Крім того, Овсієнко пояснив сам механізм втрати нюху при коронавірусі COVID-19.

"Вхідні ворота для вірусу-слизові оболонки, зокрема і верхніх дихальних шляхів. Під час запалення, коли слизова банально набрякає, погіршується стан епітелію, що сприймає запахи. Через набряк одоранти не потрапляють в рецепторні зони, де оцінюються організмом. Заважають сприйняттю запахів і хронічні захворювання, які при COVID-19 загострюються: назальний поліпоз або алергічні процеси. Буває розлад в нервових клітинах-нюхові цибулини перестають нормально функціонувати, і передача нервового імпульсу і оцінка головним мозком інформації про запахи утруднюється", − резюмував він.

читайте такожВражає мозок: вчені пояснили небезпеку втрати нюху і смаку при COVID-19

Нагадаємо, раніше лікар-інфекціоніст, співробітник Київської міськлікарні № 4 Євген Дубровський попереджав, що при COVID-19 в перші п'ять-шість діб не можна приймати антибіотики.

Медик попередив, що через прийом антибіотиків стан інфікованого може різко погіршитися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти