Чи можна їсти картоплю в мундирі і чим вона небезпечна: нові факти про улюблений коренеплід

24 січня 2023, 10:47
Картопля в мундирі може бути приємною і звичною вечерею, а може нести в собі небезпеку.
картопля
картопля / pixabay

Варена, печена, смажена — ми любимо картоплю в будь-якому вигляді. Багато людей люблять готувати і їсти картоплю, не чистячи її. Проте. Чи можна їсти картоплю в мундирі?

Так, шкірку картоплі можна їсти. Крім того, корисніше їсти картоплю, приготовлену неочищеною, оскільки шкірка містить велику кількість клітковини та необхідних поживних речовин. Важливо добре помити картоплю, видалити паростки і плями, а також переконатися, що шкірка не має зеленого відтінку.

Чи можна їсти картоплю в мундирі разом з шкіркою?

Вживання шкірки картоплі безпечно, якщо картопля здорова і не має зеленого відтінку.

Якщо ви збираєтеся готувати і їсти картоплю, не очищаючи її, важливо правильно помити і очистити шкірку.

Для цього почніть з миття картоплі під проточною холодною водою за допомогою овочевої щітки. Якщо на бульбах є плями або паростки, видаліть їх кінчиком ножа. Якщо ви бачите будь-які зелені частини, виріжте їх.

Чи корисна картопляна шкірка?

Навіть якщо ви любите їсти варену картоплю зі шкіркою, ви, швидше за все, хоча б раз задавалися питанням, чи дійсно ви повинні її їсти. Чи є користь від шкірки картоплі?

Шкірка здорової органічної картоплі дійсно корисна. Вміст макроелементів в шкірці картоплі вражає. Запечена шкірка однієї картоплі середнього розміру містить 115 калорій, близько 5 грамів жиру і 3 грами білка. Вона також містить 27 грамів вуглеводів.

Користь для здоров'я від шкірки картоплі

Картопляна шкірка приносить більше користі для здоров'я, ніж ви могли собі уявити. Але це вірно, коли картопля, яку ви використовуєте, органічна, а шкірка здорова і в хорошому стані.

  • Картопляна шкірка багата клітковиною. Як відомо, це поживна речовина, яка забезпечує здорове травлення. Отже, якщо ви турбуєтеся про своє травне здоров'ї, вам обов'язково слід вживати картоплю в мундирі. Вона насичена мінералами. Неприваблива на вигляд шкірка картоплі містить ряд необхідних мінералів. До них відносяться велика кількість марганцю і калію, а також кальцію, магнію, фосфору, заліза, цинку і міді.
  • Картопляна шкірка містить вітамін С. Якщо ви асоціюєте з вітаміном С тільки цитрусові, ви будете дуже здивовані, дізнавшись, що його небагато і в шкірці картоплі. У шкірці цілого картоплі міститься 8 грамів вітаміну С.
  • У шкірці картоплі є вітаміни групи В. Група вітамінів групи В життєво важлива для здоров'я шкіри, серця та мозку. Це також важливо для здоров'я вашої нервової системи. У шкірці картоплі міститься велика кількість вітамінів B5, B6 і ніацину (форма вітаміну B3). Він також містить тіамін (В1), рибофлавін (В2) і фолієву кислоту (В9).
  • Картопляна шкірка сприяє більш міцній і здоровій структурі кісток. Це завдяки певним мінералам, які вона містить, включаючи магній, фосфор і кальцій.
  • Має протиалергічні властивості. Картопляна шкірка є джерелом флавоноїдів, рослинних сполук, які регулюють клітинну активність і борються з вільними радикалами. Кверцетин, тип флавоноїдів, що міститься в шкірці картоплі, відомий своїми антиалергічними властивостями.
  • Картопляна шкірка є джерелом холіну. Ця поживна речовина необхідна для здорового мозку та нервової системи.

Чи можна їсти шкірку будь-якої картоплі?

Картопляна шкірка їстівна, незважаючи на сорт картоплі. У деяких випадках шкірка картоплі може здатися вам занадто жорсткою або плямистою. В цьому випадку краще очистити картоплю перед вживанням.

Крім того, шкірка деяких сортів картоплі, таких як червонувато-коричнева, може бути гіркою, якщо ви спробуєте її сирою. Але при варінні шкірка цієї картоплі змінює свій аромат і смак стає краще.

Який би вид картоплі ви не купували, завжди краще вибирати органічний. Це пов'язано з тим, що у випадку неорганічної картоплі існує більший ризик забруднення пестицидами.

Чи може шкірка картоплі захворіти?

Картопляна шкірка може викликати у вас нудоту, якщо ви з'їли зелену картоплю. Зелений колір шкірки і м'якоті картоплі сигналізує про те, що овоч містить високий рівень соланіну.

Як варити картоплю в мундирі?

Перед тим, як зварити картоплю в мундирі, важливо ретельно вимити її, видалити всі "очі" і відростки. Скільки варити картоплю в мундирах залежить від того, якого розміру бульби: молодим дрібним досить 20-ти хвилин, середня і велика картопля дійде до потрібної кондиції через 30-45 хвилин з моменту закипання. Готова картопля до середини бульби повинна легко протикатися виделкою або ножем. Намагайтеся перевіряти готовність якомога менше разів, з кожним новим проколом виварюється частина корисних речовин.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти