Чому не можна рвати бузок і чим це загрожує

17 травня 2023, 12:31оновлено 19 травня 2023, 06:47
Букет бузку простоїть всього лише кілька днів, але, варварськи зірвавши гілки, ви завдасте рослині серйозної шкоди.
Бузок
Чи можна рвати гілки бузку? Розвінчано популярний міф / Фото pixabay.com

Існує думка, що бузок потрібно зривати, щоб в наступному році кущі цвіли пишніше. Насправді це міф. Люди, які ламають бузок на букети, в результаті можуть домогтися лише того, що колись красивий кущ просто перестане активно рости і цвісти.

Що буде, якщо обривати бузок

Зазвичай з-під суцвіття бузку ростуть кілька молодих пагонів. На них в наступному році буде цвітіння. Якщо ви зламали гілку або зрізали бузок для букета, кущ позбавляється частини таких пагонів. І чим більше буде букет, тим менше ресурсів залишиться у бузкового куща для цвітіння в наступному році.

Чим старше кущ, тим менш охоче він дає молоді пагони. І якщо бузок зривати великими гілками в надмірній кількості, він зовсім відмовляється їх давати.

відео дня

Зрізати або зламати бузок - як правильно?

Існує думка, що бузок краще ламати, а не зрізати. Насправді це абсолютно невірно.

Грубо обламавши гілку, ви залишаєте кущ з нерівними ранами на кінцях пагонів, часто з корою, що відшарувалася та звисає. Ці рани можуть стати воротами для збудників бактеріальних і грибних захворювань.

Якщо все ж таки дуже хочеться букет бузку, то краще його не ламати, а зрізати за допомогою секатора. Зріз потрібно робити поперек, щоб площа поранення була якомога меншою.

Чим ближче до суцвіття ви відріжете гілку, тим більше шансів ви залишите кущу на пишне цвітіння в майбутньому році.

Коли потрібно робити обрізку бузку

А ось обрізати бузок необхідно - це не лише зробить кущ красивим, але і стимулюватиме зростання молодих пагонів. Проводиться процедура двічі на рік:

  • санітарну обрізку найкраще здійснювати ранньою весною (березень - початок квітня) до початку сокоруху;
  • влітку обрізку проводять одразу після цвітіння. Однак якщо навесні не вдалося її провести, то буде досить і однієї літньої.

Навесні з куща бузку потрібно видалити всі зламані, пошкоджені, підморожені за зиму гілки. Також видаляється торішня поросль - вона лише забирає вологу і харчування в основної рослини.

Навесні не варто проводити формуючу обрізку: є ризик видалити квіткові бруньки, які розташовані на верхній частині пагонів.

Влітку після цвітіння можна надати форму бузковому кущу. Потрібно видалити слабкі й нежиттєздатні пагони, пагони із засохлими верхівками. Можна підрізати і верхівку для формування красивої та рівної крони.

Чи можна рвати бузок на вулиці?

Не варто ні ламати, ні зрізати бузок лише через примху отримати запашний букет. Бузок швидко в'яне, навіть у вазі з водою простоїть він недовго. Краще милуватися квітучими кущами, ніж приносити додому букет, який протримається максимум два дні.

Раніше Главред писав, чому не можна садити бузок біля будинку.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти