Чи можна померти від кавуна: чим небезпечні ранні кавуни і кому вони взагалі протипоказані

14 липня 2021, 00:50
При вживанні навіть стиглого і не раннього кавуна без нітратів, є свої ризики.
еда_арбуз
Помірна кількість кавуна не становить серйозного ризику для здоров'я / 1zoom.ru

Кавун-солодка і освіжаюча низькокалорійна літня закуска. Він забезпечує зволоження, а також забезпечує необхідні поживні речовини, включаючи вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Поряд з динею, медвяною росою і огірком кавуни відносяться до сімейства гарбузових.

Існує п'ять поширених типів кавунів: з насінням, без кісточок, міні, жовті та помаранчеві.

У цій статті ви дізнаєтеся більше про можливу користь для здоров'я і поживності кавуна, а також про деякі поради щодо його подачі і про те, в чому небезпека кавунів.

По-перше, при вживанні навіть стиглого і не раннього кавуна без нітратів, є свої ризики.

Ризик

Чим шкідливий кавун? Помірна кількість кавуна не становить серйозного ризику для здоров'я для більшості людей, але деяким може знадобитися обережність.

читайте такожНа українських прилавках з'явилися перші кавуни ранніх сортів: ціни дивують

Діабет: кавун-це фрукт з натуральним вмістом цукру. Люди з діабетом повинні враховувати ці вуглеводи в своєму щоденному раціоні. Краще вживати кавун цілком, а не у вигляді соку, так як сік видаляє клітковину, полегшуючи засвоєння цукру організмом. Це може збільшити ризик стрибка глюкози. Не забувайте стежити за розміром порцій, як і з усіма фруктами і соками.

Алергія: у деяких можуть розвинутися симптоми алергічної реакції, такі як кропив'янка, набряк і утруднене дихання, після вживання кавуна. Якщо це відбувається, людині потрібна медична допомога, оскільки іноді це може призвести до анафілаксії, що є небезпечним для життя станом.

Чим небезпечні ранні кавуни?

Всім відомо, що кавуни визрівають під південним сонцем до кінця літа. У сезон ціна невисока, що не влаштовує продавців. Виставивши на ринку товар першим, вдається заробити більше. Тому заповзятливим продавцям доводиться підгодовувати рослини нітратами. Завдяки хімії, зростання кавунів прискорюється. Вдається зібрати урожай в червні-липні, коли конкуренти працюють на баштані.

Більшість кавунів вирощується не в теплицях, а на плантаціях. Молоді рослини вимогливі до тепла. Однак вони стають сильнішими в міру набрання зеленої маси. Щоб врятувати посадки від перепадів температур, хлібороби вносять багато добрив. В основному використовуються азотно-фосфорні. Вони покращують родючість грунту, сприяють якнайшвидшому визрівання кавунів.

Саме тому, в ранніх кавунах може міститися багато токсичних компонентів, через надмірне використання добрив. На смак їх неможливо відчути. Після потрапляння в шлунок нітрати швидко перетворюються в нітрити, що представляють загрозу для гемоглобіну. Об'єднуючись з кров'яними клітинами, вони перетворять їх в метгемоглобін. Поступово в організмі починається кисневе голодування, що приводить до загального погіршення самопочуття.

При вживанні кавунів," нагодованих " нітратами, нерідко трапляється отруєння. Ознаки виявляються частіше через 2-3 години після вживання продукту. Шкідливі речовини за такий чималий проміжок повністю вбираються в кров, тому лікування належить пройти серйозне.

Якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою і проінгнорувати серйозні симптоми отруєння, то можна померти від найсильнішої інтоксикації і зневоднення. Особливо чутливі до таких речовин діти. Тому, кавуни в червні і липні - не найкраща ідея.

Як в домашніх умовах перевірити кавун на нітрати

Для перевірки кавуна на нітрати в домашніх умовах досить відрізати невеликий шматочок "ягоди" і потовкти її трохи в склянці дистильованої води (або прокип'яченої звичайної). При наявності нітратів-вода забарвиться в червоний колір.

Користь кавуна

Вміст води в кавуні може допомогти людині уникнути зневоднення.

Кавун приблизно на 90% складається з води, що робить його корисним влітку для запобігання зневоднення. Він також може задовольнити ласунів своїм натуральним цукром.

Кавун також містить антиоксиданти. Ці речовини можуть допомогти видалити з організму молекули, відомі як вільні радикали або хімічно активні речовини. Організм виробляє вільні радикали під час природних процесів, таких як обмін речовин. Вони також можуть розвинутися через куріння, забруднення повітря, стресу та інших факторів навколишнього середовища.

еда_арбуз
Лікопін - ще один антиоксидант кавуна - може допомогти захистити від серцевих захворювань./ 1zoom.ru

Якщо в організмі залишається занадто багато вільних радикалів, може виникнути окислювальний стрес. Це може призвести до пошкодження клітин і до ряду захворювань, таких як рак і хвороби серця.

Організм може видалити деякі вільні радикали природним шляхом, але дієтичні антиоксиданти підтримують цей процес.

Нижче наведено деякі способи, якими антиоксиданти та інші поживні речовини, що містяться в кавуні, можуть допомогти захистити здоров'я людини.

Профілактика астми

Деякі фахівці вважають, що вільні радикали сприяють розвитку астми. Наявність в легенях певних антиоксидантів, в тому числі вітаміну С, може знизити ризик розвитку астми.

Дослідження не підтвердили, що прийом добавок вітаміну С може допомогти запобігти астмі, але дієта, багата вітаміном С, може забезпечити певний захист.

Чашка кавунових кульок вагою близько 154 грамів (г) забезпечує 12,5 міліграма (мг) вітаміну С, або від 14% до 16% надійного джерела щоденних потреб людини.

Артеріальний тиск

У дослідженні 2012 року дослідники виявили, що екстракт кавуна знижує кров'яний тиск в області щиколоток і навколо них у людей середнього віку з ожирінням і гіпертонією в ранньому віці. Автори припустили, що L-цитрулін і L-аргінін-два антиоксиданти кавуна-можуть поліпшити функцію артерій.

Лікопін - ще один антиоксидант кавуна - може допомогти захистити від серцевих захворювань. В огляді в 2017 році було висловлено припущення, що це може бути зроблено за рахунок зменшення запалення, пов'язаного з ліпопротеїнами високої щільності (ЛПВЩ) або "хорошим" холестерином.

Фітостерини-це рослинні сполуки, які можуть допомогти керувати ліпопротеїнами низької щільності (ЛПНЩ) або "поганим" холестерином. Деякі рекомендації рекомендують вживати 2 грами (г) фітостеринів щодня. 154 г кавунових кульок забезпечує невелику кількість - 3,08 мг.

Зниження рівня холестерину ЛПНЩ може допомогти запобігти високому кров'яному тиску та серцево-судинним захворюванням( ССЗ), але точний вплив фітостеринів на ССЗ залишається незрозумілим.

Рак

Національний інститут раку (NCI) зазначає, що вільні радикали можуть відігравати роль у розвитку деяких типів раку. Окислювальний стрес, який вони викликають, може призвести до пошкодження клітин ДНК.

Дієтичні антиоксиданти, що містяться в кавуні, такі як вітамін С, можуть допомогти запобігти раку, борючись з вільними радикалами.

Деякі дослідження також пов'язали споживання лікопіну з меншим ризиком раку простати.

Травлення і регулярність

Кавун має високий вміст води, а також містить деяку кількість клітковини. Ці поживні речовини допомагають підтримувати здоров'я кишечника, запобігаючи запори і сприяючи регулярному випорожненню.

Гідратація

Кавун на 90% складається з води, а також містить електроліти, такі як калій. Це робить його корисним перекусом в спекотні літні місяці.

Люди можуть їсти кавун у свіжому вигляді, у вигляді соку або замороженими шматочками, щоб отримати смачну холодну закуску в стилі ескімо.

Мозок і нервова система

Холін-ще один антиоксидант, що міститься в кавуні.

Надійне джерело виконує наступні функції і види діяльності:

  • рух м'язів
  • навчання і пам'ять
  • підтримка структури клітинних мембран
  • передача нервових імпульсів
  • ранній розвиток мозку

Одна теорія припускає, що холін може допомогти уповільнити прогресування деменції при хворобі Альцгеймера, але доказів цього недостатньо.

Біль у м'язах

Кавун і сік кавуна можуть зменшити болючість м'язів і прискорити відновлення після тренування у спортсменів.

У дослідженні в 2017 році спортсмени випили півлітра плацебо або кавунового соку з додаванням L-цитруліну за 2 години до бігу на напівмарафоні. Ті, хто після вживання кавунового напою через 24-72 години після забігу м'язова болючість зменшилася.

Неясно, чи буде вживання кавунового соку без додавання L-цитруліну мати такий же ефект.

Шкіра

Кавун містить вітамін С, який необхідний організму для вироблення колагену. Колаген необхідний для структури клітин і імунної функції. Вітамін С також сприяє загоєнню ран.

Дослідження показують, що вітамін С може сприяти здоров'ю шкіри, в тому числі знизити ризик вікових пошкоджень.

Відкрийте для себе кілька порад про інші продукти, сприятливих для шкіри.

Метаболічний синдром

У 2019 році дослідники опублікували результати, які свідчать про те, що кавун може поліпшити симптоми метаболічного синдрому, включаючи ожиріння та серцево-судинні захворювання. В ході дослідження 33 людини з надмірною вагою або ожирінням споживали по 2 чашки кавуна або знежиреного печива щодня протягом 4 тижнів.

Люди, які їли кавун, повідомили, що відчували себе менш голодними і більш насиченими довше, ніж ті, хто їв печиво.

Крім того, через 4 тижні у тих, хто їв кавун, були:

  • більш високий рівень антиоксидантів в крові
  • нижча маса тіла та індекс маси тіла (ІМТ)
  • нижчий систолічний артеріальний тиск
  • покращене співвідношення талії і стегон

Ті, хто їв печиво, мали більш високий рівень окисного стресу, ніж група кавунів. У них також підвищився кров'яний тиск і жирові відкладення.

Результати показують, що кавун може бути гарною закускою для людей з ожирінням і метаболічним синдромом.

Сечогінні властивості

Деякі люди використовують сечогінні препарати, щоб допомогти своєму організму вивести надлишки води і солі. Це може бути корисним для людей з проблемами нирок, високим кров'яним тиском та іншими захворюваннями.

Дослідження на мишах, проведене в 2014 році, прийшло до висновку, що сечогінну дію кавуна може бути таким же ефективним, як і у фуросеміду, добре відомого сечогінного засобу. Це може зробити його природним варіантом для людей з надлишком рідини. Ніколи не припиняйте приймати сечогінні засоби за рецептом, не порадившись з лікарем.

Коли можна купувати кавуни 2021?

Купувати кавуни краще там, куди привозять великі партії. Велика кількість плодів означає, що вирощуванням займалася якась велика компанія. У такого виробника Кавуни можуть і не бути дуже солодкими, але їх точно вирощували за стандартом. Краще починати купувати кавуни в другій половині липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти