Чи можна варити вишневе варення з кісточками: несподівана відповідь здивує наповал

12 липня 2023, 16:09
Досить часто господині, аби прискорити процес приготування вишневого варення, варять його з кісточками. Проте це величезна помилка.
варенье из вишни, вишня
Чому не можна варити варення з вишні з кісточками? / Колаж: Главред, фото: instagram/fern55576, instagram/tasty_banka

Вишневе варення – це солодкий і ароматний десерт, який кожного літа тішить нас своїм неповторним смаком. Завдяки своїй яскраво-червоній кольоровій палітрі воно відразу привертає увагу і робить будь-яку страву більш апетитною. Однак варення з вишні – це не просто смачна насолода, адже воно також має численні корисні властивості. Вишні багаті антиоксидантами, вітамінами та мінералами, які сприяють загальному зміцненню імунної системи та покращують функціонування серцево-судинної системи. Крім того, вишні містять природні речовини, які мають протизапальну та антибактеріальну дію. Досить часто господині, аби прискорити процес приготування вишневого варення, варять його з кісточками. Проте це величезна помилка. Главред розповідає, чому не можна варити варення з вишні з кісточками.

Вишневе варення не рекомендується готувати з кісточками, оскільки вони є токсичними. Справа в тому, що кісточки містять у своєму складі глікозид амігдалін. Потрапляючи у шлунок, амігдалін перетворюється у сильну отруту –ціанід. Хоча кількість ціаніду, яка може утворюватися з кісточок вишні, зазвичай незначна, існує ризик високої концентрації ціаніду при готуванні варення з великою кількістю кісточок.

Отруєння ціанідом може викликати такі симптоми:

відео дня
  • Головний біль і запаморочення.
  • Нудота та блювота.
  • Подразнення та біль у горлі.
  • Затруднення дихання або задишка.
  • Зміни пульсу та кров'яного тиску.
  • М'язова слабкість та спазми.
  • Втрата свідомості та судоми.

Також варто пам'ятати, що присутність кісточок у вишневому варенні робить його незручним для вживання. Люди можуть ненавмисно натрапити на кісточку під час споживання, що може призвести до пошкодження зубів.

Окрім того, є ще один вагомий недолік приготування варення з вишні з кісточками. Чи знаєте ви, як довго можна зберігати варення з вишні з кісточками? Виявляється, що завдяки кісточкам варення швидше псується. Термін придатності варення з кісточками – до 7 місяців. А варення з вишні без кісточок зберігається набагато довше – до 2-х років.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти