Наскільки важким буде грип цього року: експерт поділилася тривожними фактами

31 серпня 2021, 23:07
Сезони грипу погіршуються, коли вірулентні штами вірусу вводяться в групи з низьким імунітетом.
Грип
Дійсно існує ризик того, що ми зіткнемося з поганим сезоном грипу, / УНІАН

Після 18 місяців пандемії і локдаунів, медичні експерти попереджають, що майбутній зимовий сезон може бути особливо небезпечним у разі відновлення грипу.

Вчені та лікарі попереджають, що майбутня зима може бути особливо суворою у світлі обмежень на ізоляцію.

Сезони грипу погіршуються, коли вірулентні штами вірусу вводяться в групи з низьким імунітетом або без нього, пише Express.co.uk.

читайте такожГрип та його наслідки: до яких ускладнень може призвести хвороба

У той час глава PHE з грипу доктор Ванесса Саліба заявила, що рекомендації та обмеження громадської охорони здоров'я, а також високий рівень вакцинації проти грипу, ймовірно, призвели до низьких рівнів циркуляції грипу в цьому сезоні.

Вона сказала:"зменшення кількості випадків грипу, ймовірно, пов'язано зі змінами в нашій поведінці, такими як соціальне дистанціювання, маскування обличчя і миття рук, а також скорочення числа міжнародних поїздок".

Але, оскільки наша поведінка змінилася майже до того, що вважалося нормальним до пандемії коронавірусу, ризик поганого сезону грипу збільшився.

Мартін Міхаеліс, професор молекулярної медицини Кентського університету, сказав: "дійсно існує ризик того, що ми зіткнемося з поганим сезоном грипу, тому що заходи COVID-19 могли вплинути на динаміку грипу. Віруси, що циркулюють серед людей, і наша здатність передбачити штами вірусу грипу, які викличуть наступну спалах. Зазвичай між вірусами грипу, що циркулюють з року в рік, мало відмінностей. Іноді, однак, бере верх абсолютно новий вірус грипу, проти якого у населення є обмежений імунітет або його немає взагалі.

Це потім призводить до пандемій грипу, таких як іспанський грип (1918-1920), азіатський грип (1957-1958) та гонконгський грип (1968-1969)".

Незважаючи на те, що новий штам грипу, який заслуговує на особливу увагу, не був виявлений, все ще існують значні ризики.

"Зазвичай за вірусами грипу, що циркулюють в людській популяції, уважно стежать, щоб передбачити, які штами будуть домінувати в наступному зимовому сезоні грипу", - продовжив професор Міхаеліс.

"Ці прогнози зазвичай непогані, але іноді трапляються сюрпризи. Оскільки склад щорічного щеплення від грипу заснований на цих прогнозах, неточності означають, що вакцини не відповідають циркулюючим вірусам, що зазвичай призводить до більш серйозних спалахів. У цьому контексті низькі рівні захворюваності на грип протягом останніх 18 місяців значно вплинули на нашу здатність передбачити, які віруси грипу будуть циркулювати наступної зими. Отже, існує підвищений ризик того, що прогнози можуть бути не такими точними, як зазвичай.

"Це створює два основних ризики: нові віруси можуть вступити у володіння, проти яких у населення нижчий імунітет, і вакцини можуть не відповідати цим вірусам і можуть забезпечити обмежений захист".

Доктор Річард Дауд з клініки Фліт-стріт радить, що ті ж запобіжні заходи, що і при COVID-19, допоможуть стримати грип.

Доктор Дауд радить: "ті ж заходи соціальної дистанції та гігієни, які захищають від Covid, також захищають від грипу. Я думаю, що один важливий урок, який нам знадобиться в майбутньому, - це триматися подалі від інших людей, коли у вас є респіраторні симптоми".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти