Знайти корисний цукор і пережити "ломку": як позбутися залежності від солодкого

7 січня 2022, 06:10оновлено 13 лютого 2022, 02:35
Щоб зменшити споживання цукру, доведеться попрацювати над своїми харчовими уподобаннями і пошукати корисну альтернативу.
Знайти корисний цукор і пережити 'ломку': як позбутися залежності від солодкого
Щоб зменшити вживання цукру, доведеться попрацювати над своїм раціоном / Фото pixabay

Чи знайоме вам відчуття, що якщо ви негайно не з’їсте якісь солодощі, то не зможете ні на чому сконцентруватися? Якщо у момент, коли вам хочеться солодкого, ви не можете себе контролювати і руки одразу тягнуться до шоколадки чи коробки з цукерками – це може свідчити про залежність від солодкого.

Цукор не можна назвати абсолютно поганим продуктом, адже він також виконує свою роль у роботі організму. Зокрема, він перетворюється в енергію для роботи мозку, м’язів та клітин. Проте надмірне вживання цукру може призвести до порушення гормонального фону, погіршити стан шкіри й навіть спричинити серйозні захворювання, наприклад, цукровий діабет II типу.

Залежність від солодкого може ще й дуже сильно вдарити по фігурі. І не лише тому, що солодощі дуже калорійні, а й тому, що вільний цукор дуже швидко перетравлюється і викликає голод – відповідно, за день ви з’їсте більше їжі, ніж загалом потрібно було б організму.

відео дня

Яким же чином можна позбутися залежності від солодкого? Главред зібрав для вас 10 найбільш дієвих порад психологів і дієтологів.

1. Читайте етикетки

На етикетках продуктів інгредієнти вказуються у порядку найбільшого їх вмісту – тобто серед перших ті, яких у продукті найбільше. Звертайте увагу на склад того, що купуєте, адже велика кількість цукру "ховається" навіть там, де ви не очікуєте його побачити. Наприклад, в одній столовій ложці кетчупу міститься близько 4 грамів (одна чайна ложка) цукру.

Цукор є у фруктових йогуртах, батончиках "мюслі", хрустких пластівцях для сніданків, а у підсолодженій газованій воді його кількість і взагалі зашкалює.

2. Не починайте день із солодкого

Ми вже згадували раніше, що вільний цукор швидко перетравлюється, і у вас знову виникає відчуття голоду. Крім цього сніданок, який має солодкий смак (наприклад, круасани чи сирники з варенням) підштовхуватиме вас до споживання інших солодощів упродовж дня.

3. Вживайте достатньо харчових волокон

Певний рівень глюкози у крові зберігається постійно. Проте важливо, щоб її рівень не був занадто високим. Тому потрібно вживати достатню кількість харчових волокон, тобто клітковини – це допоможе сповільнити всмоктування глюкози у кров.

Клітковина міститься у рослинних продуктах. Її багато, наприклад, у цільнозернових крупах, висівках, квасолі, овочах, горіхах, насінні тощо.

4. Не голодуйте

Потрібно дотримуватися правильного режиму харчування і не пропускати сніданок, обід та вечерю. За необхідності можна також влаштовувати собі 1-2 легких перекуси. Але ні в якому разі між прийомами їжі не повинно бути довгих пауз – понад 8 годин. Адже в такому разі у крові знизиться рівень глюкози і руки самі потягнуться до чогось солодкого.

5. Позбудьтеся спокус

За принципом відомої приказки "зникне з очей, зійде з думки", краще не тримати поруч з собою нічого солодкого. Відмовтеся від купівлі солодощів навіть під приводом, що це "для дітей" або "для гостей". Інакше вам буде важко втриматися, щоб не приєднатися до ваших гостей за поїданням торта чи тістечок. Зрештою, завжди знайдеться здорова альтернатива таким частуванням.

6. Захотілося солодкого – витримайте паузу

Часто наші бажання є короткочасними, і достатньо буде витримати паузу хоча б у 10 хвилин, щоб потяг до солодкого пригаснув. Скажіть собі, що ви з’їсте ту цукерку пізніше – і ви побачите, що через деякий час ваше раптове бажання буде вже не таким сильним.

7. Почистіть зуби

Часто після прийому їжі хочеться закусити чимось солоденьким. Погодьтеся, для багатьох це така собі вишенька на торті і логічне завершення трапези. У цьому випадку можна просто почистити зуби, пожувати жуйку без цукру або ж прополоскати рот ополіскувачем. Крім психологічного стримування ("Як це я їстиму, якщо вже зуби почистив?!"), тут спрацює ще й те, що зубна паста має специфічний смак, який не поєднується із солодощами. Тому бажання з’їсти щось солодке буде меншим.

8. Перемкніть свою увагу на щось інше

Якщо вам хочеться з’їсти щось солодке, займіться якоюсь справою, яка зможе вас відволікти. Наприклад, можна зробити фізичні прави, вийти на прогулянку або зайнятися домашніми турботами.

9. Замініть шкідливий цукор на корисний

Замість цукерок, шоколаду і тістечок намагайтеся вживати фрукти, ягоди і сухофрукти.

Також спробуйте поекспериментувати на кухні й готувати більше страв, які не містять цукру. Коли ви зміните свій раціон, то самі здивуєтеся, про скільки цікавих і корисних рецептів ви ще й досі не знали.

10. Не намагайтеся одразу стрибнути вище голови

Ставте собі реалістичні цілі. Якщо ви загорілися ідеєю подолати залежність від цукру, ви не зобов’язані повністю виключити його з вашого життя в один момент. Відмовлятися від солодкого потрібно поступово, і в якийсь момент ви зможете досягнути розумних меж вживання цукру у вашому раціоні.

Проте будьте готові, що відмовитися від цукру буде не так вже й легко – у перші дні доведеться пережити "ломку". Але пам’ятайте, що ваші зусилля того варті, і позитивні зміни після такого рішення не змусять себе довго чекати.

Раніше Главред розповідав, як припинити заїдати стрес. Адже якщо постійно заїдати стрес їжею, ви можете нашкодити не тільки для фігури, а й для фізичного та психічного здоров'я загалом.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти