Названо ознаку, яка провокує ранню смерть серед жінок

11 серпня 2021, 23:59
Представниці прекрасної статі все частіше помирають від інсульту і серцево-судинних захворювань.
здоров'я
Жіноче здоров'я залежить від фізичної активності / pixabay

Європейські дослідники з'ясували, що зменшення зросту жінок в середньому віці свідчить про підвищений ризик передчасної смерті. Відповідні результати дослідження опубліковані в BMJ Open, пише EurekAlert.

Вчені відзначають, що після 50 років у більшості людей зменшується зріст. І особливо цей процес прискорюється в 70 років. А тим часом він може викликати ущільнення хребетних дисків, компресійні переломи хребта і викривлення постави. Все це порушує роботу серцево-судинної системи і підвищує ризик смерті.

Дослідники університетів Гетеборга і Копенгагена провели спостереження за 2406 жінками зі Швеції та Данії, які народилися в період з 1908 по 1952 роки. Їм двічі виміряли зріст: від 30 до 60 років і через 10-13 років після цього.

З'ясувалося, що за цей період зріст учасниць експерименту зменшувався на 0,8 сантиметра. Але були й такі, які втратили до 14 сантиметрів.

Потім вчені відстежували причини смерті 625 жінок. У 157 з них причиною летального результату стали серцево-судинні захворювання. Подальший аналіз показав, що кожен сантиметр втраченого зросту підвищував ризик смерті на 14% у шведок і на 21% у мешканок Данії. А при втраті зросту більш ніж на два сантиметри ці показники зросли до 74 і 80%.

Автори дослідження резюмували, що запобігти цій проблемі здатна регулярна фізична активність.

Дивіться відео: Як знизити тиск за допомогою спорту

Раніше дослідники заявили, що ризик розвитку колоректального раку подвоюється у жінок, які щотижня вживають два або більше солодких напою (наприклад, газовані напої, підсолоджений чай або спортивні та енергетичні напої), в порівнянні з тими, хто в середньому вживає менше одного з цих продуктів в день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти