Названо звички, які провокують деменцію

9 серпня 2021, 16:43оновлено 28 серпня 2023, 17:11
Пристрасть до ранкової кави здатна привести до серйозних проблем з мозком — щоправда, помітно це не відразу, а через кілька десятків років. Але не тільки.
мозок
Пристрасть до підбадьорливої ранкової кави здатна привести до серйозних проблем з мозком / ua.depositphotos.com

Наразі у світі понад 50 мільйонів людей страждають деменцією. Такі дані наводить Всесвітня організація охорони здоров'я. Відзначається, що ці люди поступово втрачають пам'ять, не в змозі виконувати прості щоденні дії, у них змінюється поведінка. Вилікувати недугу не можна - можна лише уповільнити згасання мозку. Але якщо в молодості відмовитися від, на перший погляд, нешкідливих звичок, ризик цього захворювання помітно знизиться.

Відкладена гіркота

Пристрасть до підбадьорливої ранкової кави здатна привести до серйозних проблем з мозком — щоправда, помітно це не відразу, а через кілька десятків років.

До такого висновку прийшли науковці Університету Південної Австралії, повідомляє РИА Новости. Вони проаналізували дані про здоров'я і звички майже 18 тисяч осіб у віці від 37 до 73 років і з'ясували: чим більше кави вживає людина, тим сильніше з роками у неї зменшується обсяг мозку. А отже, вищий ризик деменції та інсульту. Так, люди, що випивають понад шість кружок в день, на 53 відсотки частіше страждають старечим недоумством.

відео дня

Це загалом підтверджує більш ранні результати португальських і французьких дослідників. Вони встановили, що надмірна любов до кави знижує функціональні зв'язки у відділах мозку, що обробляють інформацію від органів чуття, і в лімбічній системі, яка бере участь в регулюванні емоцій, мотивації і пам'яті.

Мозок, що переїв

Цілком можливо, що деменція у зрілому віці — результат любові до бургерів і картоплі фрі. Такі дані отримали фахівці з Австралійського національного університету, вивчивши кілька досліджень, в яких взяли участь орієнтовно вісім тисяч осіб.

Виявилося, що часте вживання фастфуду сприяє не тільки розвитку діабету II типу, але й передчасному старінню мозку, а пізніше — його атрофії і деменції. І все через велику кількість цукру, що міститься в бургерах, картоплі фрі та іншій обробленій їжі.

Автори роботи підкреслюють: збиток від надмірного вживання фастфуду практично незворотній, якщо мова йде про людей середнього віку.

Утім, науковці з Оксфордського університету (Великобританія) вважають, що ризик деменції підвищують не шкідливі харчові звички самі собою, а ожиріння. Вони вивчили дані про більш ніж мільйон жінок, народжених між 1935 і 1950 роками, і звернули увагу: старече недоумство найчастіше пов'язане з високим індексом маси тіла.

Брак сну

Люди, які мало сплять, мають всі шанси у зрілості захворіти на деменцію, з'ясували французькі, нідерландські та британські дослідники. Причому зв'язок між сном і старечим недоумством практично не залежить від способу життя, спадковості, ймовірності розвитку серцево-судинних і неврологічних хвороб.

Науковці працювали з даними майже восьми тисяч осіб. Інформацію збирали 30 років - з 1985 по 2015 рік. Учасників дослідження розділили на три групи: ті, хто в середньому спить менш як сім годин на добу, ті, хто проводить в ліжку понад вісім годин, і ті, хто відпочиває рівно сім годин.

читайте такожЯк жити довше: цей сік знижує ризик раку, покращує роботу мозку і подовжує життяЗ'ясувалося, що найменше випадків деменції на тисячу осіб — саме в останній групі. А ось недолік сну асоціюють з підвищеним ризиком розвитку недоумства незалежно від віку. Зв'язок залишався значущим для 50- і 60-річних учасників, попри спосіб життя, шанси інсульту або інфаркту.

Серед людей, які спали понад вісім годин на добу, частка хворих на деменції теж вища, ніж серед любителів семигодинного сну. Однак залежності між часом нічного відпочинку і старечим недоумством вчені в цій групі не виявили.

На думку авторів роботи, зв'язок недосипу і деменції, швидше за все, пояснюється особливою роллю сну у навчанні, в роботі пам'яті, синаптичної пластичності і "очищенні" мозку.

Занадто багато солі

Як з'ясували дослідники з Корнельського університету (США), раціон з підвищеним вмістом солі запускає в організмі складний біохімічний процес, через що в мозку накопичуються вільні тау-білки. Їх високу концентрацію вважають маркером хвороби Альцгеймера і старечого недоумства.

У нормі ці білки беруть участь у формуванні цитоскелета — клітинного каркаса. Однак якщо оксид азоту в дефіциті (його може провокувати надмірне споживання солі), вони стають менш стабільними. Поступове їх накопичення в мозку пригнічує когнітивні функції.

Принаймні, миші, яких посадили на дієту з високим вмістом солі, не справлялися з простими для їх родичів завданнями.

Найближчим часом автори роботи планують розібратися, чи діє подібний механізм в людському мозку. Проте вже зараз вчені закликають обмежити в раціоні сіль, щоб в майбутньому уникнути розвитку деменції і хвороби Альцгеймера.

Ковбасна загроза

Усього 25 додаткових грамів переробленого червоного м'яса в день - а до нього відносяться сосиски, ковбаса, шинка, бекон — на 44 відсотки збільшують ризик виникнення деменції в літньому віці, попереджають британські та американські дослідники.

читайте такожНазвано два найдієвіших способи захистити мозок від АльцгеймераВони проаналізували відомості про здоров'я і спосіб життя майже півмільйона громадян Сполученого Королівства у віці від 40 до 69, що зберігаються в базі даних UK Biobank. З'ясувалося, що у чотирьох тисяч за останні вісім років діагностували деменцію або хворобу Альцгеймера. Практично всі хворі були менш освічені і забезпечені, ніж інші учасники дослідження, вели малорухливий спосіб життя, курили і страждали ожирінням. Крім того, частина виявилася носіями гена, який тісно пов'язаний з набутим недоумством (APOE ε4).

Однак фахівці звернули увагу на ще одну обставину - і пацієнти з поганою спадковістю, і ті, у кого в роду не фіксували випадків деменції, мали однаково високі ризики старечого недоумства, якщо споживали багато червоного переробленого м'яса. Зазвичай у носіїв APOE ε4 ймовірність розвитку цієї хвороби приблизно у три-шість разів вище, ніж у всіх інших. А отже, любов до сосисок і ковбаси цілком може привести до проблем з мозком в літньому віці, уклали експерти.

Разом з тим виявилося, що при щоденному вживанні 50 грамів непереробленого м'яса, наприклад яловичини або телятини, ризик деменції знижується на 19 відсотків, а хвороби Альцгеймера — на тридцять.

Раніше повідомлялося, деменція може вражати людей у віці 40, 50 і 60 років (рання хвороба Альцгеймера), її слід спробувати виявити на ранніх стадіях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти