Не харчування і не вправи: названо рішення щодо способу життя, що пророкують "успішне старіння"

14 вересня 2021, 22:00
Основна мета їх дослідження полягала в тому, щоб вивчити вплив предикторів середнього віку.
Старіння
Успішне старіння як єдине поняття було пов'язане з усіма факторами способу життя / Martijn van Veelen / flickr.com/

Існує безліч факторів, що сприяють довголіттю,і дослідження продовжують виявляти найважливіші.

Дослідження в цій галузі життєво важливі: вони намічають шлях до успішного старіння. Детальний аналіз, опублікований в журналі PLoS One, дозволяє нам краще зрозуміти, як ми можемо досягти більш старшого віку, пише Express.co.uk.

"Фактори способу життя, які передбачають успішне старіння як єдине поняття або як окремі компоненти успішного старіння, важливі для розуміння здорового старіння, втручань і профілактики", - пишуть дослідники.

читайте такожЯк захистити свій мозок від старіння: два основних способи

Основна мета їх дослідження полягала в тому, щоб вивчити вплив предикторів середнього віку на подальше успішне старіння 20 років по тому.

Дослідники проаналізували дані обстеження стану здоров'я населення Nord-Trøndelag Health Study (HUNT) із середнім періодом спостереження 22,6 року.

У дослідження були включені особи, які не мали серйозних захворювань на вихідному рівні (початок дослідження) в 1984-86 рр.з повними наборами даних по компонентах успішного старіння.

Успішне старіння визначалося або як єдина категорія, або як три компоненти: відсутність дев'яти певних захворювань і депресії, відсутність фізичних або когнітивних порушень і активну участь в житті.

Предиктори середнього віку (куріння, фізична активність, споживання алкоголю, ожиріння та соціальна підтримка) були проаналізовані як окремі предиктори та об'єднані в індекс способу життя, який контролює соціально-демографічні змінні.

Що з'ясували дослідники?

Успішне старіння як єдине поняття було пов'язане з усіма факторами способу життя.

Окремі компоненти успішного старіння по-різному пов'язані з факторами способу життя; залученість в життя була менше пов'язана з факторами способу життя.

"Некуріння та хороша соціальна підтримка були найпотужнішими предикторами успішного старіння як єдиної концепції", - пишуть дослідники.

"Коли фактори способу життя були підсумовані в індекс способу життя, з'явилася тенденція до того, що більш позитивний спосіб життя був пов'язаний з більш високими шансами на успішне старіння".

Дослідники дійшли висновку:"фактори способу життя передбачали загальний показник СА успішного старіння, а також окремі компоненти більш ніж 20 років потому".

Вони додали "" модифіковані фактори ризику в середньому віці, прикладом яких є соціальна підтримка, можуть бути використані для втручань, спрямованих на поліпшення загального стану здоров'я і конкретних аспектів здоров'я при старінні".

Загальні поради для здорового старіння

Дотримання здорової і збалансованої дієти є важливою частиною підтримки хорошого здоров'я і допомагає вам почувати себе краще.

Це означає вживання в їжу різноманітних продуктів в правильних пропорціях і вживання потрібної кількості їжі і напоїв для досягнення і підтримки здорової маси тіла.

Керівництво Eatwell Guide показує, що для того, щоб мати здорову і збалансовану дієту, люди повинні намагатися:

  • Щодня їжте не менше п'яти порцій різноманітних фруктів і овочів.
  • Засновуйте прийоми їжі на продуктах з високим вмістом крохмалю, таких як картопля, хліб, рис або макаронні вироби.
  • Вживайте молочні або молочні продукти (наприклад, соєві напої).
  • Їжте квасолю, бобові, рибу, яйця, м'ясо та інший білок.
  • Вибирайте ненасичені масла і пасти і їжте їх в невеликих кількостях.
  • Пийте багато рідини (не менше шести-восьми склянок на день).
  • Згідно з дієтичним керівництвом, якщо ви вживаєте продукти і напої з високим вмістом жиру, солі і цукру, їжте їх рідше і в невеликих кількостях.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти