Не варто чекати, поки гості помітять плями: як часто потрібно прати штори та тюль

2 лютого 2023, 08:32
Штори, як й інший текстиль вдома, збирають на себе багато пилу та забруднень. Тому регулярне прання штор обов’язкове.
Шторы, стирка, стиральная машина
Штори і тюль потрібно регулярно прати/ ua.depositphotos.com

Під час прибирання вдома особливу увагу потрібно також приділяти домашньому текстилю, зокрема, шторам і тюлю. І хоч прати штори та тюль не потрібно щотижня чи навіть щомісяця, ці предмети інтер’єру також потребують регулярного очищення.

Більшість із нас звикли завішувати вікна – не лише для доповнення свого інтер’єру, а й для комфорту та ефективного сну, під час якого у кімнату не повинне просочуватися денне чи штучне світло знадвору. Але не усі знають, скільки разів на рік потрібно прати штори.

Як часто потрібно прати штори та тюль

Прати штори, як і тюль, потрібно приблизно раз на пів року. Найчастіше господині роблять це навесні та восени. Проте це мінімальна кількість, загалом їх можна прати частіше, як тільки ви почали помічати, що вони несвіжі чи забруднені.

відео дня

Такий текстиль вимагає частішого прання, якщо ви живете у великому місті або ваші вікна виходять на жваву вулицю, де постійно "курсує" велика кількість пилу. Отже, орієнтуватися можна на два прання на рік, проте між цими праннями потрібно стежити за чистотою штор і тюлю, наявністю на них плям і пилу тощо.

Частішого прання також потребують штори і тюль, які висять на кухні, адже там вони піддаються впливу набагато більшої кількості забруднюючих речовин. На них часто можуть з’являтися плями, навіть серйозні. Якщо кімната прохідна або вікно розташоване близько до виходу на вулицю, також варто збільшити частоту прання.

Ще одна причина частіше прати такий домашній текстиль – якщо у вас є алергія на пил та мікроорганізми, які переносяться з пилом.

Як прати штори у пральній машині

Для прання штор у пральній машині в барабані повинно лишатися трохи вільного місця – не намагайтеся закласти його на повну. Якщо там буде тісно, тканина погано випереться.

Перед пранням потрібно легко вибити зі штор пил або пропилососити їх. Якщо ж на тканині є добре помітні плями – замочіть всю штору або окремі ділянки з плямами на деякий час у воді з плямовивідником чи іншим миючим засобом.

У машинці обираємо делікатний режим прання і виставляємо температуру води не вище 30 градусів.

Для прання краще використовувати гель, а не порошок, тоді на тканині не залишиться розводів.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти