Рятуємо життя смартфону: чим небезпечна швидка зарядка і як правильно оживити гаджет

28 січня 2023, 23:11оновлено 30 січня 2023, 09:17
Розповімо чи можна заряджати швидкою зарядкою "нерідний" телефон і чому це шкідливо.
Яка різниця між швидкою зарядкою та звичайною
Яка різниця між швидкою зарядкою та звичайною / pixabay.com

Мобільний телефон став невід'ємною частиною життя. У ньому сконцентровані всі важливі аспекти життя - від документів до фото. Щоб акумулятор не розрядився, багато хто купує і носить з собою зарядний пристрій. Тут можуть критися неприємності через технології зарядки телефону. Тому варто знати, в чому різниця між швидкою зарядкою і звичайною, щоб не "вбити" батарею завчасно.

Швидка і звичайна зарядка: в чому різниця

Виробники смартфонів почали використовувати нову технологію, що дозволяє за короткий проміжок часу на 100% зарядити акумулятор. Це досягається за рахунок підвищеної сили струму, що надходить в батарею телефону через кабель і блок живлення.

Класична повільна технологія поповнення заряду смартфона діє аналогічним способом, доставляючи електричний струм до батареї. Різниця між швидкою зарядкою і звичайною полягає в силі цього струму. У швидкій зарядці сила струму становить 20 В і 5 А, тоді як в класичній – до 2-2,5 А, тобто в два рази менше.

відео дня

Смартфони останнього покоління і їх зарядні пристрої обмінюються інформацією за спеціальним протоколом. Це дозволяє вчасно відключити заряд, а також виконують ряд інших функцій. Протокол дозволяє зарядного пристрою визначити ступінь розрядженості телефону і оптимальну потужність струму для поповнення заряду.

Швидка і звичайна зарядка: шкода і користь

Серед користувачів існує думка, що швидка зарядка "вбиває" батарею. Щоб розібратися так це чи ні, потрібно знати, як відбувається цей процес. Швидка зарядка здійснюється в кілька етапів:

  • контролер живлення зв'язується з блоком живлення;
  • разом вони за допомогою спеціального протоколу визначають оптимальну потужність струму для заряду відповідно до рівня заряду акумулятора;
  • після досягнення рівня заряду батареї 50-70% процес сповільнюється і перемикається на режим дозарядки.

Така система дозволяє зберегти акумулятор в робочому стані на тривалий час, так як діє залежність – чим швидше заряджається акумулятор, тим швидше він зношується. Також це допомагає уникнути перегріву батареї. Тому питання, чим небезпечна швидка зарядка, втрачає свою актуальність, але тільки за умови, що використовується "рідна" система, а не стороння, а телефон підтримує швидку зарядку.

Чи можна заряджати смартфон швидкою зарядкою

Виробники смартфонів пропонують різні стандарти швидкої зарядки акумуляторів, які не сумісні один з одним. Також кожен виробник намагається створити свій власний стандарт даної технології, що погіршує ситуацію. Тобто, немає гарантії, що черговий стандарт буде сумісний зі смартфоном. Ось тут можна повернутися до питання про те, чим небезпечна швидка зарядка.

Що буде якщо заряджати телефон більш потужною зарядкою? Сторонній стандарт здатний "вбити" батарею через відсутність протоколу або його погану роботу. У гіршому випадку заряд телефону здійсниться повільною зарядкою. У гіршому випадку акумулятор може перегрітися і швидко вийти з ладу. Щоб уникнути цих ризиків потрібно користуватися оригінальними комплектуючими.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти