Не можна давати коров’яче молоко: як годувати новонароджених кошенят без кішки

1 лютого 2022, 06:20
Перші два дні потрібно годувати кошенят кожні 2 години, далі частота годування поступово зменшується.
кормить котенка
Новонароджених кошенят потрібно годувати спеціальною сумішшю / ua.depositphotos.com

Новонароджені кошенята потребують особливого і правильного догляду. Найкраще, коли такий догляд для них забезпечує мама-кішка. Проте бувають ситуації, коли новоспечена матуся кидає своїх дітей, або ж ви знайшли немовлят на вулиці – і тоді постає питання, як годувати кошенят без кішки.

Маленькі кошенята можуть їсти тільки спеціальну молочну суміш. Їм не можна давати коров’яче молоко, адже його склад значно відрізняється від котячого, що ускладнює перетравлювання. Коров’яче молоко також може викликати алергію – вона проявляється у почервонінні шкіри і лапок.

Замінник котячого молока можна придбати у зоомагазині. Він має спеціальний збалансований склад і дозволяє підростаючим організмам кошенят отримати усі необхідні компоненти.

відео дня

Режим харчування новонароджених кошенят:

  • перші два дні – кожні 2 години,
  • до тижня – кожні 3 години,
  • до двох тижнів – кожні 4 години,
  • до трьох тижнів – кожні 6 годин,
  • до місяця – 4 рази в день.

Як правильно годувати кошенят

Для годування новонароджених кошенят потрібно купити у ветеринарній аптеці соску і пляшечку. Також може підійти звичайний медичний шприц без голки.

Як варіант, можна використати гумову частину від піпетки, яку одягнути на невелику ємність для їжі. Отвір у ній можна проколоти за допомогою розпеченої голки.

Проте до місячного віку краще використовувати соску. Таким чином у кошеняти буде задоволений смоктальний рефлекс. Але, що ще важливіше, це знизить ризик потрапляння їжі у дихальні шляхи, що може спричинити пневмонію. Якщо ж ви все таки годуєте кошеня з піпетки або шприца без голки, потрібно бути вкрай обережними.

Чим годувати місячне кошеня

Коли кошенятам уже виповнився місяць, можна включати у раціон спеціальний вологий корм. Такі корми обираються згідно з віком тварин. Пізніше можна давати їсти і сухий корм.

Також з місячного віку можна давати кошенятам:

  • нежирне відварне м'ясо,
  • відварені або парові овочі,
  • каші,
  • нежирний домашній сир.

Новонароджені кошенята важать від 90 до 130 грам – це залежить від породи і статі. Якщо малюків правильно годувати, то вони повинні щотижня набирати у вазі приблизно 100 грам. До 2-3 місяців їхня вага повинна досягнути від 900 до 1200 грам. Якщо кошенятко погано набирає вагу, це може свідчити або про недоїдання, або про хворобу.

Або корми, або домашня їжа

Для годування кошенят без кішки не можна застосовувати змішаний тип харчування. Спеціалісти зазначають, що потрібно обрати один тип:

  • їжа, яка готується вдома,
  • куплений сухий чи вологий корм.

Якщо уже старших кошенят ви перевели на сухий корм, потрібно стежити, щоб вони пили достатньо води. Якщо ж ваші маленькі чотирилапі друзі вперто відмовляються пити свою норму в день, то краще обрати для них вологі корми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти