Непереносимість лактози: названо три ознаки

20 вересня 2021, 09:35
341
Рідкий кал після вживання молочних продуктів - вірна ознака непереносимості лактози.
молоко
Але для остаточного діагнозу вам слід звернутися до лікаря, який проведе тести для оцінки вашої непереносимості лактози. / pixabay

Якщо склянка молока або кулька морозива завдають шкоди вашому шлунку, ви, ймовірно, маєте справу з непереносимістю лактози, станом, що характеризується нездатністю повністю перетравлювати лактозу (природний цукор в молоці і молочних продуктах).

Хоча розлад шлунка після вживання молочних продуктів може сигналізувати про непереносимість лактози, картина симптомів у кожної людини унікальна.

У деяких людей можуть бути певні симптоми, а У інших немає, і ці симптоми можуть також коливатися в залежності від з'їдених продуктів і кількості міститься в них лактози, розповідає LIVESTRONG Рабіа а. де Латур, доктор медицини, гастроентеролог з NYU Langone Health в Нью-Йорку.

відео дня

читайте такожЧому псується молоко і як продовжити його термін придатності: поради

Тут доктор Де Латур пояснює загальні симптоми, які можуть виникнути при непереносимості лактози, а також способи діагностики та лікування цього стану.

1. Діарея

Рідкий кал після вживання молочних продуктів-вірна ознака непереносимості лактози.

Ось чому: через нестачу ферменту лактази лактоза не може розщеплюватися. В результаті неперетравлена лактоза в кишечнику буде втягувати воду в товсту кишку і викликати діарею, говорить доктор Де Латур.

2. Нудота, спазми шлунка і здуття живота

Коли ви не можете перетравлювати лактозу, вона потрапляє в товсту кишку, де кишкові бактерії можуть її розщепити. В результаті цього процесу виділяються гази, що викликають здуття живота, судоми і біль, - говорить доктор Де Латур.

Більш того, здуття живота можуть викликати нудоту і блювоту, додає вона.

3. Запір

"Хоча запор є менш поширеним ознакою непереносимості лактози, технічно кажучи, це може статися", - говорить доктор де Латур.

"Оскільки бактерії в товстій кишці розщеплюють неперетравлену лактозу, вона виробляє газ метан, який може уповільнити роботу кишечника", - пояснює доктор Де Латур. "Уповільнення роботи кишечника дозволяє товстій кишці витягувати більше води з калу, що може викликати запор".

Що робити, якщо ви вважаєте, що у вас непереносимість лактози

Для початку відзначте, які молочні продукти ви їсте і коли відчуваєте дискомфорт в шлунку або проблеми з травленням. Виходячи з цього, спробуйте виключити ці продукти зі свого раціону на кілька днів, щоб побачити, чи покращаться ваші симптоми, згідно з клінікою Майо.

Але для остаточного діагнозу вам слід звернутися до лікаря, який проведе тести для оцінки вашої непереносимості лактози.

Один з таких тестів, водневий дихальний тест, розраховує кількість водню у вашому диханні після вживання напою, багатого лактозою, згідно з клінікою Майо. Занадто багато водню показує, що ви неправильно перетравлюєте і засвоюєте лактозу.

Також є аналіз крові, який визначає кількість глюкози у вашому кровотоці після того, як ви випили напій на основі лактози. У цьому випадку, якщо рівень глюкози не підвищується, це означає, що ваше тіло не перетравлює і не засвоює лактозу, згідно з даними клініки Майо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти