Нестерпний тягар розрухи: як поводитися під завалом будинку

13 жовтня 2022, 16:07
1182
Під час обстрілів українських міст окупантами безліч людей гинуть під завалами будинків. Главред розповідає, що належить робити, якщо будівля обвалилася.
Завал
Завали / Колаж фото УНІАН

Як діяти в завалі

Якщо ви раптово опинилися під завалами власного або чужого будинку. То не потрібно втрачати часу і максимально можливо подивитися по сторонах. В першу чергу потрібно відшукати будь-які порожнечі поруч, перевірити ‒ чи немає поруч хоча б найменшого протягу. Далі - бажано пошукати хоча б невеликий лаз між плитами, то можна спробувати вкрай акуратно і обережно проповзти. Але при цьому потрібно повзти дуже повільно ‒ щоб ні в якому разі не зашкодить купи цегли, частини арматури і розколоті бетонні плити. Якщо є хоч найменші сумніви, то краще зовсім відмовитися від плану вибратися з-під завалу самостійно.

Як діяти при раптовому обваленні будівлі в завалі

Як пишуть співробітники Центру громадського здоров'я МОЗ, є певний протокол дій, який потрібно дотримуватися в такій трагічній ситуації:

  • З останніх сил покликати на допомогу. Якщо, на щастя, хтось поруч і почув поклик, то швидко потрібно пояснити, де саме вас завалило.
  • Якщо ж Ваш поклик ніхто не почув, то постарайтеся насамперед додзвонитися до рятувальників за номером 112 або спробуйте постукати по батареях або кинути який-небудь предмет у витяжку.
  • Потім спробуйте розглянути, якими саме речами вас привалило. Якщо вони мають невелику вагу, то потрібно акуратно і обережно розбирати завали. Але, знову ж таки, не приведи Господь вам якось зачепити ту річ, на якій тримається завал ‒ тому що ситуація може моментально погіршиться.
  • Далі, якщо вам вдасться хоч якось звільнити кінцівки (що верхні, що нижні), то прикладіть всі старання, щоб лягти в найбезпечнішу позу (при якій тіло буде затікати максимально повільно) і чекати порятунку. Адже рано чи пізно рятувальники обов'язково до вас доберуться.
Завал

Як рятують людей під завалами

З урахуванням переважної більшості забудови будинків в нашій країні, як правило, людям при завалах загрожують бетонні плити. Зриває її завдяки баштовому крану досить-таки небезпечно. Справа в тому, що або сама плита, або її осколки можуть зрушити і придавити людини під собою на смерть. Згідно з протоколом, рятувальники піднімають плиту лише на кілька сантиметрів. Потім в щілину, що утворилася медик передає людині трубочку з розчином глюкози (для підтримки його організму) або інші продукти з медикаментами. А потім рятувальники акуратно продовжують свердлити плиту по краях - щоб зрушити плиту її якомога акуратніше.

відео дня

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти