Забезпечать міцний та здоровий сон: які кімнатні квіти повинні бути в спальні

11 квітня 2023, 16:25
У кімнаті зі свіжим, чистим повітрям легше заснути та простіше виспатися. Є низка рослин, які вночі виділяють кисень та забезпечать здоровий сон.
Кімнатні рослини
Кімнатні рослини для спальні - найкращі сусіди для здорового сну / Фото ua.depositphotos.com

Здоров'я та краса - це те, до чого прагне кожен з нас. Без повноцінного сну досягти цього практично неможливо. Щоб почуватися краще, необхідно забезпечити якісний сон. Але щоби цей сон дійсно був повноцінним, важливо, щоб повітря в спальні було чистим і прохолодним. Адже лише в такій атмосфері можна повністю розслабитися і відпочити. Щоби повітря в спальні було свіжим, кімнату потрібно періодично провітрювати. Крім того, її можна прикрасити кімнатними рослинами. Однак, для поліпшення якості сну підійдуть не всі квіти, а лише лише ті, які вночі виділяють кисень. Саме вони допоможуть поліпшити якість сну і прокинутися вранці бадьорим.

Чи можна тримати в спальні кімнатні рослини

Так, можна, але не всі. Як відомо, рослини виділяють в навколишнє середовище кисень лише вдень. Вночі вони, навпаки, його поглинають, при цьому виділяючи вуглекислий газ. У кімнаті, перенасиченій вуглекислим газом, виникає ризик задухи людини.

При цьому є низка рослин, які, навпаки, кисень виділяють вночі, і саме вони стануть ідеальними для спальні.

Які кімнатні квіти повинні бути в спальні

Каланхое. Ця рослина активно виділяє кисень як в світлий, так і в темний час доби. Крім того, пари ефірних масел каланхое вважаються природними антидепресантами.

Фікус Бенджаміна. Ця рослина не просто впишеться в будь-який інттер'єр. Вона є потужним джерелом кисню.

Лаванда. Ця рослина має приємний аромат й відома своїми заспокійливими властивостями, які можуть допомогти зменшити рівень стресу та тривоги.

Чи можна тримати алое в спальні? Не просто можна, а навіть потрібно! Алое віра - унікальна рослина, якою не просто лікують багато захворювань, включаючи проблеми зі шкірою. У нічний час листя цього сукулента активно виділяє кисень, знезаражує повітря від мікробів і знищуює всі шкідливі речовини, включаючи токсичний формальдегід. Алое віра також має заспокійливі властивості.

Сансевієрія ("Тещин язик") - потужний природний очищувач повітря. Ця рослина виділяє кисень вночі, а також може допомогти покращити якість повітря. При цьому особливого догляду квітка не потребує.

Орхідея здатна не лише освіжити інтер'єр спальні, але і наповнити повітря в приміщенні цілющим киснем. Щоби насолоджуватися міцним і здоровим сном, вазон з орхідеєю можна поставити поруч із ліжком.

Спатифіллум (або "жіноче щастя") вбиває спори грибів, які можуть бути в повітрі, а також поглинає пил і бактерії з вулиці.

"Декабрист" також виробляє кисень переважно в темний час доби. Рослина прекрасно переносить затемнення і добре почувається навіть у віддалених від вікна кутах спальні.

Герань - визнаний природний дезінфектор. Пари ефірних масел рослини покращують настрій, позбавляють від тривоги й депресії, а листя наповнює повітря киснем. Втім, герань в спальні сподобається не всім, адже рослина має специфічний аромат.

Хлорофітум. Ця рослина також відома своїми властивостями очищення повітря, а також може зволожувати повітря в спальні. Зокрема, хлорофітум поглинає формальдегіди, мікроби, віруси, пари сірки, ртуті та ацетону. Натомість цілодобово віддає кисень.

Гербера у нічний час поглинає вуглекислий газ, а натомість віддає кисень — ось чому спати в приміщенні, де цвіте гербера, особливо комфортно.

Азадірахта індійська (нім). Ця рослина не просто очищає повітря, але і дезінфікує його. Крім того, нім не переносять комахи. Якщо розмістити в кімнаті горщик з цією рослиною, фумігатор не знадобиться.

Які квіти не можна ставити в кімнаті, де спиш

Для спальні не рекомендують рослини, які активно поглинають кисень вночі. До них відносяться папороті й деякі фікуси.

Також не найкраща ідея ставити в спальню і вазони з квітами, які сильно пахнуть і здатні викликати алергію. До них відносяться: лілія, гортензія, олеандр, примула.

Несумісна зі спальнею монстера. Народні забобони приписують цій рослині здатність висмоктувати енергію з людини. Вночі монстера посилено поглинає кисень. Крім того, ця рослина містить отруйний сік, який може нашкодити дітям і тваринам.

Чому не рекомендується мати багато кімнатних рослин в спальні

Деякі рослини можуть виділяти алергени або інші шкідливі речовини, які можуть викликати подразнення шкіри, свербіж, нежить та інші алергічні реакції.

Крім того, забагато рослин можуть збільшити рівень вологості в приміщенні, що може сприяти розвитку цвілі та грибків.

В середньому, радять тримати в спальні від трьох до семи горщиків. Важливо, щоб ці квіти не були отруйними, не мали сильного аромату і були сумісними одна з одною. Спальню з рослинами потрібно регулярно провітрювати.

Дивіться відео - яЯкі квіти можна і не можна тримати в спальні:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти