Янукович сплив у Росії: напередодні Дня Незалежності написав українцям листа

17 серпня 2021, 11:59оновлено 20 серпня 2021, 17:07
За словами Януковича, в спробі вести на рівних діалог як із Заходом, так і з Росією, країна постійно наштовхувалася на труднощі.
Янукович
Янукович звернувся до українців / УНІАН

Експрезидент-утікач Віктор Янукович несподівано звернувся до громадян України напередодні 30-річчя Незалежності держави.

Відповідне звернення опублікував прес-секретар Януковича Юрій Кірасир у своєму Facebook. Янукович підкреслив, що Україна сьогодні стала повністю залежною від російсько-американських відносин.

Янукович також заявив, що напередодні 30-річчя Незалежності України варто поговорити про те, який шлях пройшла держава за цей період.

"Не стану перераховувати всі найважливіші моменти 30-річної історії нашої незалежності... Скажу тільки, що моє перебування у владі як губернатора, прем'єра, а надалі - на посаді глави держави випало на дуже непростий період", - підкреслив Янукович.

На його думку, в спробі вести на рівних діалог як із Заходом, так і з Росією, країна постійно наштовхувалася на труднощі, "коріння яких лежали аж ніяк не в нашій нездатності забезпечувати соціально-економічний прогрес, а в проблемах геополітичного напрямку".

Янукович зазначив, ніби нормальні партнерські відносини України з Росією на Заході (зокрема в США) розглядали як загрозу повернення РФ у світову політику в ролі, яку грав свого часу СРСР.

"В результаті наростання внутрішньополітичної напруженості в Україні і переростання її у відкритий конфлікт між опозицією і чинною владою було лише питанням часу", - додав він.

Янукович визнав, що його влада знала про цю загрозу і робила все, щоб запобігти катастрофі.

"Державний переворот, що стався в 2014 році, не був результатом нашої "м'якості". Він був обумовлений реалізацією проекту "Україна як анти Росія", і якщо ми приймемо цей постулат як даність, то все стане на свої місця", – підкреслив він.

Янукович додав, що, на його глибоке переконання, "головною помилкою в нашій тридцятирічній історії була не обдурена довіра до Росії, а відмова від добросусідства з нею".

"На перший погляд невинне "хто не скаче – той мо**аль", покликане допомогти зігрітися мітингувальникам на Майдані, насправді виявилося сигналом до початку політики перманентного протистояння і конфронтації з нею (Росією – ред.)", – вважає Янукович.

Він заявив, нібито саме це призвело до війни, розколу українського суспільства, перманентної соціальної нестабільності, глибокої економічної кризи, розгулу радикальних націоналістичних організацій, переслідування опозиції, закриття неугодних режиму телевізійних каналів.

читайте такожЗеленський запустив санкції проти Януковича, Азарова і Пшонки: повний список

"Це призвело до того, що громадянам Донбасу пропонують їхати в Росію, якщо вони не бажають підтримувати насильницьку українізацію, що проводиться, як це не дивно, російськомовним керівництвом держави, а жителям Криму відмовляють у праві вважати півострів своєю батьківщиною, оскільки вони там, нібито, лише тимчасові гості", – підкреслив Янукович.

Крім того, він зазначив, ніби напередодні 30-річчя своєї Незалежності Україна опинилася в повній залежності від стану американо-російських відносин.

"Те, що народ при нашій владі жив краще - це факт. І цей факт ще більш красномовний, якщо враховувати нинішнє зубожіння українців. Але вірте - все зміниться",- заявив експрезидент-утікач.

Як раніше повідомляв Главред, РНБО ухвалила рішення про застосування санкції проти колишніх президента України Віктора Януковича, прем'єрміністра Миколи Азарова, генерального прокурора Віктора Пшонки, міністра освіти Дмитра Табачника та інших чиновників.

Санкції також вводяться проти бізнесмена Сергія Курченка, ексміністра оборони Дмитра Саламатіна, самопроголошеного глави "уряду Криму" Сергія Аксьонова, "екс-прокурора" анексованого Росією Криму Наталії Поклонської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти