Небезпечні супербактерії "вб'ють" понад 39 млн осіб до 2025 року - дослідження

17 вересня 2024, 14:12
604
Ця тенденція відображає швидке старіння населення, водночас літні люди уразливіші до інфекції.
Небезпечні супербактерії 'вб'ють' понад 39 млн осіб до 2025 року - дослідження
Нова смертоносна бактеріологічна хвороба може вбити 39 млн осіб до 2050 року / Колаж Главреда. Фото: depositphoto.com.ua, pixabay

До 1,91 мільйона людей на рік помиратимуть безпосередньо через стійкість до протимікробних препаратів (СПП) - коли бактерії еволюціонують у такий спосіб, що ліки, які зазвичай використовуються для боротьби з ними, більше не діятимуть, ідеться в дослідженні вчених з Інституту показників здоров'я Вашингтонського університету(IHME), опублікованому в Lancet.

До речі, показник 2021 року був набагато нижчим - 1,14 млн осіб.

Особливо наражатимуться на ризик пенсіонери, тоді як смертність серед немовлят, завдяки вакцинації та гігієні, навпаки знижуватиметься.

відео дня

Смертність серед людей, старших за 70 років, уже зросла на 80% за три десятиліття і, як очікується, зросте на 146% до 2050 року - з 512 353 до 1,3 мільйона.

"Протимікробні препарати є одним із наріжних каменів сучасної охорони здоров'я, і зростаюча стійкість до них є серйозною причиною для занепокоєння", - висловився автор дослідження, доктор Мохсен Нагаві.

Дослідження прогнозує, що найбільшу кількість майбутніх смертей буде зафіксовано в країнах Південної Азії, таких як Індія, Пакистан і Бангладеш, а також в інших частинах Південної та Східної Азії та країнах Африки на південь від Сахари.

Як проходило дослідження

Дослідники використовували дані з 204 країн і територій для отримання оцінок смертності з 1990 до 2021 року і прогнозів на період до 2050 року.

Вони також виявили, що мільйонам смертей у всьому світі можна було б запобігти за допомогою кращої профілактики інфекцій і поліпшення доступу до охорони здоров'я, а також створення нових антибіотиків.

Що таке журнал "Lancet"?

The Lancet - щотижневий загальномедичний науковий журнал, один із найстаріших і найвідоміших. Вважається одним із найпрестижніших медичних журналів у світі.

The Lancet був заснований 1823 року Томасом Воклі, англійським хірургом, який назвав його на честь хірургічного інструменту - ланцета, найбільш схожого на сучасний інструмент - скальпель.

The Lancet друкує оригінальні та редакторські статті, статті-огляди, огляди літератури, описи клінічних випадків тощо.

Новини здоров'я - останнє

Як писав Главред, вдруге за останні два роки ВООЗ оголошує віспу мавп глобальною загрозою для здоров'я, вона поширюється наразі в африканських країнах, є небезпека перекидання вірусу в Європу.

Читайте також, як принц Уельський дав нову інформацію про здоров'я своєї дружини, принцеси Кейт.

Радимо почитати: Сильний удар по здоров'ю і багато проблем: чому шкідливо лягати спати після 1 години ночі

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти