Орхідея нарощує листя й не цвіте - в чому причина і що робити

9 травня 2023, 16:25
Якщо ваша орхідея ще не дуже молода для того, щоб випустити стрілку, значить її потрібно змусити це зробити.

Орхідея
Що потрібно зробити, щоб орхідея дала стрілку / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Орхідеї - гордість будь-якого квітникаря, особливо якщо вони красиво і пишно цвітуть. Але буває так, що орхідея лише нарощує листя, а випускати стрілку не хоче. Главред розібрався, що зробити щоб орхідея пустила стрілу.

Коли орхідея випускає стрілу

При правильних умовах утримання гібридні орхідеї починають цвітіння у віці від 1,5 до 3 років. Орхідея фаленопсис повинна мати не менше 5-8 листків.

відео дня

Якщо ваша орхідея не пускає стрілу, можливо вона просто ще не досягла потрібного віку, але є й інші причини.

Чому не виходить стрілка у орхідеї

Рослину атакують шкідники. Зокрема, орхідеї уражаються борошнистим червцем, який висмоктує соки з молодих бутонів, що призводить до їхнього в'янення. Також перешкоджати нормальному розвитку рослини можуть щитівка, білокрилка, кліщі, трипси, нематоди та інші шкідники.

Орхідею перегодували добривами з високим вмістом азоту. Щоб рослина почала формувати бутони, варто перейти на фосфорні добавки.

Занадто сухе або холодне повітря - ще одна причина того, чому орхідея не пускає стрілу. Ідеальна температура повітря для квітки - близько 25 °C, Вологість - 60-80%.

До слова, прохолоду (17-22 °С) орхідеї переносять легше, ніж посуху і спеку. Наприклад, Фаленопсис в сухому і спекотному приміщенні почне скидати бутони.

Неправильний полив і освітлення. Як напоїти тропічну красуню, читайте в матеріалі: Як правильно поливати орхідею: названо найкращий спосіб.

Що стосується освітлення, то пробудити сплячу бруньку без хорошого освітлення складно. При цьому важливо уникати прямих сонячних променів влітку. Світловий день повинен тривати не менше 10 годин. Тому, якщо стрілка з'явилася взимку, використовуйте потужну фітолампу. Джерело світла потрібно розташувати над рослиною, але важливо, щоб листя не нагрівалося.

Що зробити, щоб орхідея пустила стрілу

Багато квітникарів думають, що потрібно зробити, щоб орхідея дала стрілку. Найефективніший спосіб - створити для рослини стресову ситуацію.

Для фаленопсису, Ванди та інших моноподіальних орхідей найкраще скоротити полив. Тимчасова посуха допоможе розбудити сплячі бруньки навіть за умови недостатнього освітлення. Для цього збільште інтервали між поливами щонайменше удвічі, щоб субстрат і коріння повністю висихали. Також варто відмовитися від обприскування, внесення добрив і біостимуляторів.

У подібному режимі орхідея повинна прожити 1-2 місяці, а потім можна повернутися до колишньої схеми поливу.

Ще один спосіб змусити орхідею цвісти - створити перепад температури. Як варіант, можна щодня виносити рослину на ніч на балкон. Різниця між денними і нічними температурами повинна становити близько 6°С. При цьому стовпчик термометра не повинен опускатися нижче 16°С.

Другий варіант - поставте вазон з орхідеєю в прохолодне темне місце, наприклад, в льох або комору.

Як змусити орхідею цвісти

Стимулятором росту бутонів є калієві та фосфорні добавки.

Якщо орхідея все ж таки випустила квітконос, то прискорити цвітіння можна за допомогою цитокінінової пасти. Для цього знайдіть бруньку та оголіть її, зробивши акуратний надріз і знявши верхню лусочку. На цю ділянку нанесіть рівномірним шаром трохи пасти.

Гарячий душ для орхідеї

Цей трохи радикальний метод також допоможе змусити орхідею цвісти. Спочатку рослинц потрібно полити звичайним чином, а через 30 хвилин – перемістити горщик під струмінь гарячої води.

Приймати душ орхідея повинна не довше 1 хвилини, щоб не обпекти коріння та листя.

Після процедури припиніть полив та обприскування на два тижні.

Раніше Главред писав, коли орхідею не можна поливати часниковою водою.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти