Від чого псується батарея ноутбука: 7 порад, як не добити акумулятор "робочої конячки"

22 грудня 2022, 10:48
8306
Щоб не зіпсувати батарею ноутбука, потрібно стежити за правильним режимом роботи акумулятора і не виносити свій комп'ютер на спеку або мороз.
Ноутбук
Робота на ноутбуці під час зарядки не шкодить батареї / ua.depositphotos.com

Ноутбук став універсальною річчю вдома і на роботі. Переносний комп'ютер потрібен нам для ведення справ, спілкування і розваг. Портативний комп'ютер дуже виручає, коли відключають світло, оскільки він може працювати на акумуляторі. Не всі знають, чи псується батарея, якщо ноутбук працює від мережі, і як її не зіпсувати. Якщо користуватися простими порадамм і рекомендаціямм, проблем з акумулятором не буде.

Чому псується батарея ноутбука

Поганий режим роботи батареї

Коли ноутбук постійно вдома, або ж рідко виноситься з офісу, рекомендується дістати батарею і забезпечити його роботу від мережі. Якщо потрібно кудись відправитися, акумулятор можна повернути на місце.

відео дня

Батарея не повинна бути постійно без роботи. Потрібно хоча б раз на 5 днів повністю заряджати і розряджати акумулятор.

Ноутбук знаходиться на нерівній поверхні

Наприклад, ви звикли використовувати ноутбук на дивані або в ліжку. В такому випадку місце, звідки виходить тепло з ноутбука, закривається. Комп'ютер може через це зламатися. Тому потрібно стежити, щоб він був на рівній поверхні.

Ноутбук на сонці або морозі

Ваш пристрій слід захистити від попадання прямих сонячних променів. Не рекомендується його залишати в сирих кімнатах, біля батареї або обігрівача. Різкі температури – спека або сильний холод – погано впливають на роботу ноута, який в подібних умовах буде вимагати підзарядки.

Винесення ноутбука на сонце може призвести до пошкодження не тільки батареї, але й процесора, відеокарти і жорсткого диска.

Якщо виносити часто ноутбук на мороз, батарея може не витримати таких випробувань, після чого комп'ютер буде швидко розряджатися.

Чи псується батарея ноутбука при роботі від мережі

Багато хто задається питанням, чи псується батарея ноутбука під час постійної зарядки. Сам по собі режим, коли ноут підключено до розетки, на працездатність комп'ютера не впливає. У сучасних ноутбуках встановлені літієві акумулятори, які розраховані, найчастіше, на 300-500 циклів зарядки. Під час роботи від розетки ноутбук не розряджається і не заряджається. Тому немає зносу або втрати ємності акумулятора.

Втім, краще 1 раз на 2 тижні під час роботи відключати ноут від мережі і дати батареї розрядитися приблизно до 50%. Після цього треба знову підключити комп'ютер до розетки.

Як зберегти батарею ноутбука

Перемикаємося на режим економії енергії

Для початку потрібно відрегулювати налаштування живлення і переключити свій ноутбук на режим заощадження енергії. Цей режим відповідає за час відключення екрану, коли людина не користується ноутом. Загалом, чим коротше буде період, тим більше вдасться зберегти заряду.

Робимо менше яскравість

Часто підсвічування ноутбука "поїдає" дуже багато енергії. Клавішами F1 і F2 можна зменшити яскравість. Тоді буде менше витрачатися енергії.

Вимикаємо ноутбук на ніч

Звичайно, всі звикли просто закрити кришку свого ноута і все. Але цього замало. Треба витратити декілька секунд і натиснути кнопку вимикання. Система очистить кеш, а комп'ютер за ніч добре відпочине.

Не плутаємо режим сон і гібернації

Якщо ноутбук перебуває в режимі сну, він використовує пам'ять і споживає запаси акумулятора. А ось коли ноут в режимі глибокого сну, комп'ютер просто запам'ятовує стан і повністю вимикає режим подачі енергії.

Викидаємо сміття

Різні зайві файли, якими зазвичай і не користуємося, гальмують роботу системи. Використовується, в тому числі, і зайва енергія. Видаляємо кеш і непотрібні файли і продовжуємо роботу вашої батареї.

Відключаємо веб-камеру, юсбі та інші девайси

Різні пристрої, такі як USB, веб-камера, зовнішній вінчестер навіть в моменти, коли ноутбук не використовується, тягнуть енергію з ноута. Тому їх краще відключити.

Вимикаємо блютуз і вай фай

Такі функції, як вай фай і блютуз тягнуть багато енергії. І якщо в конкретний проміжок часу вони вам не потрібні, потрібно їх вимкнути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти