Як подолати страх висоти: 5 кроків, які допоможуть позбавитися нав'язливої фобії

10 лютого 2022, 05:55оновлено 10 лютого 2022, 07:47
Акрофобія може стати серйозною проблемою, якщо не звертати на неї увагу. Проте побороти страх висоти можливо, якщо докласти до цього зусиль.
Як подолати страх висоти: 5 кроків, які допоможуть позбавитися нав'язливої фобії
Як подолати страх висоти/ Скрін з відео

Страх висоти може бути виправданим, якщо ви перебуваєте у небезпечному місці – організм інстинктивно відчуває, що йому щось загрожує, і сигналізує вам про це.

Але в людей, які страждають акрофобією – саме так називається страх висоти – може початися паніка, навіть якщо вони ступили декілька кроків вгору драбиною або стоять на підвіконні, вішаючи штори. Тому цей страх може стати виснажливим і змусити людину багато в чому себе обмежувати.

Якщо ви хочете подолати страх висоти, ось декілька прийомів, які допоможуть вам у цьому.

відео дня

1. Поступово "загартовуйте" себе своїм страхом

Зустріньтеся віч-на-віч зі своїм страхом. Ні, ніхто вам не каже одразу бігти стрибати з парашутом чи кататися на американських гірках. У боротьбі з цією проблемою важливо "дозувати навантаження" і починати з маленьких "порцій". Намагайтеся поступово привчати себе не боятися простих речей, які вам здаються лякаючими через страх висоти. А для більшого спокою вашої душі – хай поруч буде людина, якій ви довіряєте. З часом ви відчуєте, як чутливість до ситуацій, які провокували ваш страх, знижується.

2. Усвідомте безпечність ситуації

У випадку акрофобії в людини страх часто є нераціональним і виникає у ситуаціях, коли насправді немає ніякої небезпеки. Наприклад, вам потрібно піднятися на верхній поверх захищеної будівлі. Внутрішньо ви усвідомлюєте, що там безпечно. Проте як тільки страх висоти заполоняє ваш розум, усі логічні аргументи зникають, як за помахом чарівної палички.

Намагайтеся сприймати кожну таку ситуацію більш усвідомлено. Зупиніться на хвилину і подумки або й вголос обґрунтуйте для себе, чому це місце є безпечним, наведіть логічні аргументи. Такий раціональний підхід до ситуації допоможе вам заспокоїтися, не піддаватися емоціям й уникнути паніки.

3. Підготуйтеся до зустрічі з "ворогом"

Коли ви намагаєтеся побороти страх висоти, важливо бути готовими до кожної складної для вас ситуації. Уявіть наперед, що ви відчуватимете у цій ситуації, і подумайте, як зможете заспокоїти та опанувати себе – які слова собі скажете, які аргументи застосуєте.

Така вправа особливо корисна, якщо ви чітко знаєте, до якої саме ситуації готуватися. Наприклад, ви запланували піти з друзями покататися на колесі огляду. Якщо ви сприйматимете таку пригоду з холодним розумом і морально підготуєтеся до того, що вас очікує, у момент "Х" ви не запанікуєте.

4. Практикуйте прийоми релаксації

Прискорене серцебиття, короткі вдихи і видихи, надмірне потовиділення – це все загальні симптоми, які викликає страх висоти. І як тільки людина відчуває якийсь із цих симптомів, її паніка лише посилюється.

Техніки релаксації можуть допомогти мінімізувати ці симптоми і взяти їх під контроль. Однією з найпростіших технік, яку досить легко застосувати у будь-якій ситуації і в будь-якому місці, є дихальні вправи. Ось декілька з них:

  • Глибоко вдихнути, затримати подих, повільно рахуючи до чотирьох, і потім повільно видихнути. Вправу повторювати близько хвилини, зосередивши всю свою увагу саме на диханні.
  • Вдихайте повітря носом, відраховуючи 3 секунди, затримайте дихання на 7 секунд, потім видихайте через рот упродовж 8 секунд. Під час дихання намагайтеся задіювати не лише груди, а й живіт.

Також корисно зосередити свою увагу на чомусь іншому, відволікаючи себе від неприємних відчуттів, які викликає страх висоти.

5. Не підганяйте себе

Страх висоти не може зникнути миттєво, це тривалий процес роботи над собою. Тому не вимагайте і не очікуйте від себе, що уже завтра чи через тиждень ви побіжите займатися скелелазінням чи стрибати із парашутом.

Проте шлях до мети складається саме з маленьких кроків. Зробивши зусилля над собою і глянувши страху в очі, ви вже скоро почнете помічати зміни у собі. І ваші зусилля допоможуть побороти страх висоти назавжди.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти