Чому скисає молоко: про несподівану відповідь здогадуються лише одиниці

26 грудня 2023, 17:36
Чому швидко скисає молоко в холодильнику - несподівана відповідь здивує багатьох.
молоко
Як зробити так, щоб молоко не скисло/ Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Couleur, УНІАН

Коров'яче молоко здавна відомо, як поживна рідина, яка входить до складу багатьох продуктів, використовуваних людиною. Молоко є цінним харчовим продуктом, що містить більше 100 поживних речовин.

Зокрема, в молоці містяться білки, жир, молочний цукор, мінеральні речовини, фосфоліпіди, органічні кислоти, вітаміни, ферменти. При цьому у багатьох виникає питання про те, як зберегти молоко свіжим якомога довше.

Чому скисає молоко

Не потрібно бути семи п'ядей в лобі, щоб знати просту відповідь – молоко може прокиснути через активізацію в ньому діяльність окремих бактерій. Це в свою чергу може привести до того, що молочнокислі бактерії можуть після бродіння утворити молочну кислоту. Це і призводить до того, що молоко скисає, а деякі бактерії здатні генерувати ферменти, що руйнують білки і жири.

відео дня

Чому свіже молоко швидко скисає

Кулінари знають, що для того, щоб не допустити швидкого скисання молока, необхідно, не допустити, щоб молочнокислі бактерії виявилися в температурному середовищі в 30-40 градусів. Інакше це може привести до того, що вони почнуть переробляти лактозу і виділяти кислоту. Це в свою чергу призводить до наростання кислотності молока, що призводить до поступового згортання білка. Все це може закінчиться тим, що при відповідній температурі молоко повністю через 1-2 дня скисає.

Чому швидко скисає молоко в холодильнику

Однак не завжди молоко скисає в теплих кімнатних умовах. Нерідко господині скаржаться на прокисання продукту навіть в холодильнику. Цьому може сприяти те, що молочнокислі бактерії нерідко потрапляють в молочну тару прямо з повітря. Незважаючи на те, що в холодних умовах скисання молока йде повільніше, кислі бактерії корисні для шлунка і благотворно впливають на людський організм при вживанні.

Що зробити, щоб молоко не скисло

З давніх-давен відомі відразу кілька лайфхакыв, які допомагають молоку залишатися придатним для вживання.

  • Додавання невеликої кількості солі в ємність з молоком допоможе довше зберегти його свіжим (при цьому додавати сіль потрібно відразу, при відкритті ємності з молоком, адже якщо додати потім - трюк не спрацює);
  • Також допоможе довше зберегти молоко свіжим додавання в нього листя хрону (потрібно покласти не більше пари листочків, що допоможе надовго зберегти продукт свіжим).

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти