Відцвіли півонії - що робити далі: поради садівникам

3 липня 2022, 15:27
Коли цвітіння півоній припиняється, деякі втрачають до них інтерес. Але якщо ви дбаєте про півонії зараз, вони порадують розкішними квітами наступного року.
Що робити, коли півонії відцвітуть
Що робити, коли півонії відцвітуть / Колаж фото pixabay.com

Красені-півонії не вимагають особливого догляду - з цією розкішною квіткою впорається навіть квітникар-початківець, особливо, якщо знатиме кілька важливих правил. Початок липня - час коли півонії відцвітають. Що робити з ними далі, розібрався Главред.

Чи можна обрізати півонії одразу після цвітіння

Коли цвітіння півоній припиняється, деякі садівники втрачають інтерес до рослини, що неправильно. Адже від того, як ви подбаєте про півонії зараз, залежить те, чи порадують вони вас квітами наступного року. Адже саме в цей період починають закладатися бруньки відновлення. Після цвітіння вони бурхливо ростуть, забираючи всі поживні речовини на себе, і набирають силу на майбутній рік.

Отже, що робити, коли півонії відцвітуть? Обрізка півоній після цвітіння - обов'язкова процедура. Обрізати півонії потрібно правильно, а саме - зрізати всі зів'ялі суцвіття приблизно до першого листочка на стеблі. Якщо є хворі або гнилі листя і стебла, їх теж потрібно видалити.

Відцвіли півонії - що робити далі: поради садівникам

Після цвітіння вся земля навколо півоній вкрита пелюстками. Їх необхідно одразу ж прибрати, тому що вони можуть стати розсадником грибкових захворювань.

У профілактичних цілях півонії можна обприскати мідним купоросом (60 г на 10 літрів води). Також потрібно обробити ґрунт навколо куща.

Коли можна зрізати листя у півоній

Пагони з листям не обрізають до пізньої осені. Щоби під землею добре розвивалися бруньки відновлення, які дадуть навесні свіжі пагони, важливо, щоб кущ все літо стояв з листям.

Обрізати всю надземну частину варто лише після перших заморозків, а краще — безпосередньо при підготовці до зими, коли, зрізавши пагони, залишки рослини одразу ж засипають 10-сантиметровим шаром перегною.

Що робити з півоніями в липні місяці

Півонії для закладання квіткових бруньок потрібна волога земля, тому після цвітіння рослина потребує поливу. Якщо його припинити, то рослини зазнають стресу, що призведе до утворення ослаблених бруньок, а значить в наступному півонії цвісти не будуть.

Полив півоній особливо важливий, якщо літо спекотне і сухе. Кількість води потрібно скорочувати поступово. Якщо під квітучий кущ потрібно виливати приблизно 25-30 літрів води, то після цвітіння обсяг зменшується спочатку до 15 л, потім – до 10 л і т.д. до повного припинення. Припиняють полив на початку вересня.

Чим підгодувати півонії після цвітіння

Після закінчення цвітіння півонії потрібні калій та фосфор, тому підгодувати рослину можна золою. Хоча вона вважається типовим калійним добривом, проте фосфору в ній досить.

Щоби приготувати зольную підгодівлю для півоній, розбавте літрову банку золи у відрі води і полийте цим розчином кущі.

Через місяць цю ж підгодівлю повторюють, додавши у відро щіпку борної кислоти. В кінці літа півонії поливають зольним настоєм ще раз.

читайте такожСигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин: як застосовувати і в чому користь

Якщо фосфором годували півонії давно, то однієї золи буде недостатньо. У цьому випадку на кущ треба внести ще щонайменше чайну ложку суперфосфату.

Садівники також радять одразу після цвітіння підгодувати півонії органікою. Наприклад, коров'яком (розбавити водою у співвідношенні 1:10). Навколо куща зробіть кругову борозну і вилийте в неї розчин. Це добриво сприятиме активному росту кореневої системи, утворенню стебел і бруньок відновлення. Пізніше таке добриво вносити не варто, оскільки влітку азот півоніям не потрібен.

Дивіться відео - Відцвіли півонії - що робити:

Раніше Главред писав, що робити, щоби півонії довго й пишно цвіли.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти