Звідки пішла фраза "дідька лисого": Авраменко пояснив колоритний вислів

26 травня 2023, 12:52оновлено 26 травня 2023, 19:29
Українці здавна і дотепер застосовують такий вислів, але в сучасності вже мало хто пам’ятає, звідки він пішов і що означає.
Украинский язык, Александр Авраменко
Звідки пішла лайлива фраза "дідька лисого"/ скрін

Українці під час висловлення повного заперечення – нізащо, ніколи, зовсім – час від часу вживають лайливий вислів "дідька лисого".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму експресуроці пояснив, що це за фраза, яке її значення і звідки вона пішла.

Історія фразеологізму "дідька лисого" сягає сивої давнини. Дідьки – це міфічні істоти, добрі або злі духи.

За легендою, колись ангели, що хотіли порівнятися з Богом, були покарані і скинуті з небес на землю. Ті, що впали на людське житло, стали хатніми дідьками – їх називають домовиками. Ті, що впали на воду, називаються водяниками, у ліс – лісовиками.

У народі їх вважали лисими. Донині збереглися вислови "лиса гора", "лисий чорт" та інші.

В українській мові багато фразеологізмів зі словом дідько, і здебільшого вони марковані як лайливі і навіть вульгарні: "якого дідька", "іди до дідька" та інші.

"Отож, коли чуєте вислів "дідька лисого", знайте – то відгомін народної фантазії наших далеких пращурів", – зазначив Авраменко.

Дивіться відео, що Олександр Авраменко розповів про те, звідки пішла лайлива фраза "дідька лисого":

Раніше Авраменко розповів, які слова на "И" існують в українській мові. Здавна українці використовували кілька слів на цю букву, і саме ці слова повернув у вживання новий український правопис.

Нагадаємо, раніше Авраменко розповів, як вказати час без русизмів. За словами мовознавця, багато українців, відповідаючи на запитання "Котра година?", використовують конструкцію з прийменником "без". Наприклад, "без двадцяти чотири". Проте так говорити неправильно.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти