Важко здогадатися: звідки пішло смачнюще слово "паляниця" - Авраменко дав відповідь

29 травня 2023, 19:13оновлено 29 травня 2023, 20:08
Відомий вчитель України також розповів, як сказати українською мовою "горбушка".
Авраменко
Авраменко розповів, звідки пішло слово "паляниця" / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присвятив свій експрес-урок з української мови слову "паляниця", яке російські загарбники не можуть вимовити. Саме тому, в часи війни це слово стало маркером – свій-чужий.

"Яких тільки мемів не створив наш народ про це смачне слово. Справді, росіянам важко вимовити це слово, бо в їхній мові немає м'якого звука [ц']. Так само складно їм вимовити слова "криниця" й "укрзалізниця", - пояснив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Важко здогадатися: звідки пішло смачнюще слово 'паляниця' - Авраменко дав відповідь
скріншот

Як розповів мовознавець, паляницею називають круглу хлібину, переважно із пшеничного борошна, з горизонтальним надрізом. Походить воно від слова "палити". Назва зумовлена тим, що при випіканні такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка.

"Хто ж не любить "горбушку" свіжої та хрусткої паляниці? Ні, друзі. Не "горбушка". Це росіянізм. Українською скибку від непочатого краю хлібини називають словами "окраєць" або "цілушка". Смачного вам!", - сказав Авраменко.

Важко здогадатися: звідки пішло смачнюще слово 'паляниця' - Авраменко дав відповідь
скріншот

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, нещодавно мовознавець Олександр Авраменко відповів, як сказати українською "по щелчку пальцев". Відомий український вчитель назвав аж 5 милозвучних варіантів.

Також нещодавно Олександр Авраменко запропонував виконати цікаве тестове завдання, яке змушує багатьох українців чухати голову. У завданні є три слова: досвід, освіта та диплом. Мовознавець пропонує поєднати їх із наступними словами: отримувати, набувати, здобувати, одержувати.

Дивіться відео про те, як Авраменко став найвідомішим мовознавцем країни:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти