Відправитися на заслужений відпочинок: як правильно йти на пенсію

14 грудня 2022, 14:50
"Хто може вийти на пенсію в 2023" - Главред детально розповів про те, як і за яких умов українці можуть вчасно піти на заслужений відпочинок.
Пенсія, трудова книжка
Відправитися на заслужений відпочинок: як правильно йти на пенсію / колаж УНІАН

Як вийти на пенсію 2023 Україна

З 1 січня нинішнього року в нашій країні форма виходу на пенсію за віком були помітно змінені-в ході реалізації етапів пенсійної реформи. В ході неї якраз і передбачається нове підвищення віку виходу.

Тепер українцям для того, щоб вийти на пенсію за віком (в 60 років) потрібно мати страховий стаж від 29 років і більше. Але ось з 1 січня майбутнього року така умова буде змінено ‒ додасться плюс один рік до обов'язкового страхового стажу.

Для того, щоб вийти на пенсію у віці 60+, потрібно буде мати визначений законом такий страховий стаж:

  • у 63 роки - від 20 до 30 років у 2023 році (у 2022 році від 19 до 29 років);
  • у 65 років - від 15 до 20 років у 2023 році (у 2022 році від 15 до 19 років).

Перевірка страхового стажу кажуть експерт, зазвичай строго визначається за датою досягнення людиною 60-річного (або старше) віку.

Якщо у людини немає потрібного страхового стажу для виходу на пенсію за віком після 60 і 63 років, то її мінімальну можна отримати після того, як людина досягне 65 років (правда, якщо у нього при цьому мінімальний страховий стаж не менше 15 років).

У разі, якщо людині все ж продовжить працювати і при цьому буде офіційно працевлаштований і отримає необхідний страховий стаж, пенсія йому може бути призначена відразу після отримання стажу.

Далі - громадяни, які не досягли пенсійного віку та/або не зуміли накопичити потрібний страховий стаж, відповідно, не мають право виходити на пенсію за віком. Але мають право отримати тимчасову грошову допомогу. Вона конкретно призначається органами соцзахисту населення і виплачується особі аж до досягнення нею віку отримання права на призначення пенсії (крім, відповідно, строго передбачених законом випадків).

Пенсіонерка

Скільки потрібно стажу для пенсії в 2023 році Україна

Якщо трудового стажу не вистачає для пенсії за віком, то його завжди можна докупити, кажуть чиновника. І тут в українців є два способи, які безпосередньо залежать від того, скільки у людини є грошей в наявності.

Перший - купити все і відразу. Чи то пак всі відсутні року стажу докуповуються все і відразу. І тоді вони миттєво будуть враховані чиновниками Пенсійного фонду під час розрахунку пенсії.

Доплати за стаж розраховуються за формулою : Д = З*до*м.

Розшифровується це так:

  • Д - доплата за відсутній стаж;
  • З - страховий внесок з мінімальної зарплати зі ставкою ЄСВ - 22%;
  • До - коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій оплаті;
  • М - кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії;

Величина коефіцієнта "до", до слова, залежить від кількості років докуповуваного стажу.

Другий - купити стаж, так би мовити, окремими платежами. Для цього потрібно звернутися до податкової служби за місцем своєї реєстрації/проживання та укласти відповідний договір.

Документ, однак, не можна підписати на термін менше року (а ось максимальний термін не обмежений) з обов'язковими щомісячними платежами. І їх розмір яких не може бути менше, ніж мінімальний страховий внесок.

У цьому випадку застосовується така формула:

Д = З * М

Відповідно, під час оплати в розстрочку в ній немає "коефіцієнта вартості компенсації". А це, відповідно, всерйоз здешевлює покупку. Однак, враховуватися при розрахунку пенсії куплений буде тільки після закінчення терміну його повної оплати.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти