Отруєння грибами: у МОЗ назвали головні симптоми і розповіли, що робити

14 серпня 2021, 01:37
В Україні - близько п'ятиста їстівних грибів. Втім, навіть якщо вони їстівні, неправильне приготування і споживання також може викликати отруєння.
гриб
Лікарі розповіли, що робити у разі отруєння грибами / УНІАН

Отруєння грибами є одним з найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через те, що визначити, чи їстівний гриб, чи ні вкрай важко. В Україні їстівних видів - до п'ятиста, а неїстівних і отруйних - близько двох тисяч. Часом їх дуже легко переплутати.

У Міністерстві охорони здоров'я України зазначили, що єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе - повністю відмовитися від вживання грибів, вирощених непромисловим способом, йдеться у повідомленні в Telegram-каналі відомства.

Кому не можна їсти дикі гриби

У МОЗ зазначили, що дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним і жінкам, які годують груддю.

Отруєння грибами - що важливо знати

Неправильне приготування і споживання їстівних грибів також може викликати отруєння, зокрема і важке. У перезрілих і несвіжих грибах накопичуються токсини, що утворилися внпаслідок розкладання білків. Крім того, їстівні гриби можуть бути вражені грибами-паразитами, що підвищує ризик отруєння.

Важливо знати! Очищення або приготування грибів не знешкоджує токсини.

Симптоми отруєння грибами

Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і впродовж декількох годин після вживання грибів. Це:

  • різкий біль в животі;
  • блювота;
  • діарея;
  • порушення свідомості й зору;
  • рясне слиновиділення;
  • галюцинації, судоми.

"Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки і нервову систему можуть призвести до смерті, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який з наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування або зволікання може коштувати вам життя", - зазначили у МОЗ.

Що робити в разі отруєння грибами

  • Одразу телефонуйте в "швидку" за номером 103.
  • Спробуйте викликати блювоту.
  • Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив в кров, з організмом).
  • Слідкуйте за водно-сольовим балансом, оскільки діарея і блювота передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів немає, постійно пийте розчин води, солі та цукру.
  • Прийміть сорбенти.
  • Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь — це прискорить потрапляння токсинів у кров.
  • Рекомендується також зберегти залишки грибів або приготовані з них страви, щоби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Як повідомляв Главред, лікар-дієтолог, фахівець медицини антистаріння, засновниця Dr. Skytalinska Academy Оксана Скиталінська розповіла, які гриби є і як правильно це робити, щоб отримати максимум користі.

Нагадаємо, у Чернівецькій області ціла родина потрапила до лікарні через отруєння грибами.

Постраждалі - з міста Новодністровськ Дністровського району. Напередодні вони збирали гриби, які приготували та з'їли. Після цього у людей погіршилося самопочуття. Їх госпіталізували з діагнозом "отруєння грибами". Постраждалі перебувають у стані середньої тяжкості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти