Відвадять комах або занапастять урожай: що не можна садити поруч з чорнобривцями

25 квітня 2023, 07:48
Яскраві квіти чорнобривці не лише порадують око, але і принесуть користь на дачній ділянці. Однак не кожна культура порадіє такому сусідству.
Чорнобривці прикрасять будь-яку клумбу і принесуть багато користі
Чорнобривці прикрасять будь-яку клумбу та принесуть багато користі / Фото УНІАН, з відкритих джерел

Чорнобривці - один із символів України, образ рідного дому та Батьківщини. Ці яскраві та ароматні квіти прикрашають міські клумби, квітники біля під'їзду і приватні сади. Навіщо висаджують чорнобривці та яким рослинам не сподобається таке сусідство, розібрався Главред.

Що означають квіти чорнобривці

Історія цих квітів почалася багато століть назад в Америці, першими їх помітили ацтеки. Стародавні індіанці вірили, що ці квіти ростуть там, де заховано золото.

Спочатку їх вирощували як декоративну рослину, а потім дізналися про їхні лікувальні властивості. Ацтеки лікувалися чорнобривцями при лихоманці, захворюваннях нирок, виснаженні, а також використовували в ритуальних обрядах.

відео дня

До слова, латинську назву "тагетес" квітка отримала на честь тагеса, онука бога Юпітера. За переказами, він з'явився в полі прямо із землі в образі хлопчика, але з розумом старця. Саме Тагес навчив древніх етрусків передбачати майбутнє і знаходити заховані в землі скарби.

У Мексиці чорнобривці називають "flor de muertо" (квітами мертвих) і прикрашають вівтарі та будинки в День мертвих.

У ранньому християнстві існувала традиція оточувати зображення Діви Марії квітами чорнобривців, символізуючи золоті монети.

У Китаї чорнобривці є символом довголіття, тому їх називають "квітами десяти тисяч років". В індуїзмі ця квітка уособлювався з богом Крішною.

В Україні назву цих квітів пов'язують зі старовинною легендою про майстрів-шевців, які шили дуже ошатні жіночі чобітки, що мали яскраво-червоні халяви і чорні голівки, а називали їх "чорнобривцями".

Крім того, чорнобривці - одна з квіток традиційного українського вінка, вони є символом вірності. Чорнобривці вплітали в дівочий вінок, щоб хлопець завжди був вірний коханій. Мовою квітів ці квіти скажуть: "Я пам'ятатиму про тебе".

З давніх-давен в Україні вірили, що чорнобривці відганяють від дому нечисту силу та захищають від зла.

Для чого садять чорнобривці

Зараз чорнобривці часто використовуються в декоративних цілях. Ці посухостійкі та витривалі рослини садять для того, щоб замінити ними культури, які рано відцвітають і втрачають декоративність. Якщо правильно підібрати сорти з різним забарвленням, то вони створять чудовий килим в саду.

Крім того, чорнобривці оздоровлять ґрунт, знищать не лише городніх шкідників, а й збудників грибних хвороб.

Квіти чорнобривців містять у великій кількості вітаміни С, Е, D, тому в Грузії їх використовують як пряність в тушкованих м'ясних або рибних стравах і додають до рису. У грузинському регіоні Імеретії чорнобривці вирощують в промислових обсягах і називають цю рослину імеретинським шафраном.

У народній медицині використовують сухі суцвіття в якості профілактики цукрового діабету, хвороб підшлункової залози і нервової системи.

Що не можна садити поруч з чорнобривцями

Багато городників садять чорнобривці поруч овочевими грядками, щоб відлякувати шкідників та бороитися із грибковими захворюваннями. Справа в тому, що своєрідний аромат цих квітів містить фітонциди, які захищають себе і сусідні рослини від комах.

Наприклад, посаджені на капустяної грядці чорнобривці вбережуть її від метелика-білокрилки (капусниці). Однак на хороший урожай капусти при такому сусідстві розраховувати не варто. Справа в тому, що речовини, які виділяються цими квітами, будуть пригнічувати розвиток капусти.

Є й інші культури, поруч з якими садити чорнобривці протипоказано. До них відносяться: ріпа, редька, редиска, горох, квасоля і соя.

Що можна садити поруч із чорнобривцями

Кореневі виділення цих квітів дуже не подобаються нематодам. Круглі черв'яки в присутності чорнобривців втрачають здатність до розмноження. Тому, якщо посадити квіти поруч з полуницею, можна поступово знизити присутність нематод до безпечного мінімуму.

Часто чорнобривці висаджують поруч із суницею, огірками або цибулею. Суницю квіти рятують від довгоносика, огірки - від попелиці, цибулю - від мушки.

Городнім посадкам часто шкодять мурахи. Так ось чорнобривці відлякають настирливих комах.

Багато садівників розбивають клумбу з чорнобривцями біля молодих плодових дерев, що захищає їх від хвороб і шкідників.

Для захисту від комах чорнобривці висаджують на грядки в той же час, що і овочі. Важливо, щоб під час атаки комах чорнобривці вже встигли розквітнути.

Навіщо садити чорнобривці поруч із трояндами

Чорнобривці, посаджені між трояндовими кущами, будуть пригнічувати різні вірусні захворювання, від яких страждають троянди.

Також чорнобривці за рахунок виділення фітонцидів відлякуватимуть від троянд тлю і розанного кліща.

Крім того, чорнобривці чудово поєднуються з помаранчево-жовтими трояндами. Квіти чорнобривців візуально підсвічують троянди знизу і роблять їх ще яскравішими.

Раніше Главред писав, як приготувати добриво зі старого хліба, щоб троянди пишно цвіли.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти