Відвести кари небесні і залучити щастя: чого категорично не можна робити за обіднім столом

28 січня 2023, 18:51
Пояснюємо, як правильно витирати стіл і про що говорити за обідом.
Чому не можна стіл витирати руками
Чому не можна стіл витирати руками / pixabay.com

Наші предки дуже трепетно і шанобливо ставилися до їжі і столу. Перше діставалося дуже великою і важкою працею, а другий був центром домашнього затишку. Саме з їжею і столом пов'язані прикмети, що дійшли до наших днів. Далі знайдемо відповідь на питання, чому не можна витирати стіл рукою і папером.

Чому не можна витирати стіл рукою: прикмети та повір'я

Наші бабусі, а потім і мами повторювали про те, що не можна змітати крихти на підлогу або в руку. На питання, чому так не варто робити, вони говорили про погані прикмети. У списку народних прикмет дійсно є закономірність, що зв'язує крихти зі столом і благополуччям сім'ї.

Така залежність виникає з віри в те, що стіл і сама стільниця – це годувальниця, що володіє магічними здібностями. Тому будь-яке неакуратна дія по відношенню до їжі або її залишків, а також до стільниці вважалися блюзнірством. Люди вірили, що це може накликати біду і бідність на всю сім'ю. До неповажних дій відносили і процес витирання столу рукою.

відео дня

Особливе ставлення до їжі зрозуміло і сучасній людині, а ось таке ставлення до столу викликає подив. Раніше обідній стіл був центром всього будинку, за яким збиралася вся сім'я і підносила молитви Богу, дякувала йому за хліб, їжу і воду. Тобто, стіл ставили в ранг зі святилищем. Заборонялося не тільки витирати стіл рукою, але і здійснювати безліч інших дій.

Чому не можна змітати крихти рукою? Вважається, що так людина змітає своє багатство, викидає його, накликаючи на всю сім'ю бідність. Також люди вірили, що Бог покарає за таку неповагу до хліба і їжі, які залишилися після обіду.

Що буде якщо витирати стіл серветкою: наслідки і закономірність

Як виявилося, бідність і труднощі можна накликати на себе, роблячи досить звичну для сучасної людини дію – витираючи стіл папером або серветкою. У народі вважалося, що папір і стіл зроблені з одного і того ж матеріалу, тому під заборону потрапляє папір, серветки, паперові рушники та інші подібні вироби. Відповіддю на питання, що буде якщо витирати стіл серветкою, можуть стати фінансові труднощі, складнощі вдома.

Чим можна протирати стіл

Якщо не можна витирати стіл рукою, рукавом, збирати крихти в руку, витирати стіл папером, то виникає питання, як навести порядок. Для того, щоб дотриматись всіх правил, для цього повинна бути спеціальна чиста серветка з тканини. А можна взяти приклад з наших бабусь і виділити для збору залишків крихт зі столу окремий кухонний рушник.

Для сучасних господинь, у яких немає часу прати рушники і серветки, відповіддю на питання, як правильно витирати зі столу, буде використання губки або ганчірки для миття посуду. За їх допомогою можна дотримати всі правила і не накликати біду на всю сім'ю.

Як залучити удачу і багатство

Якщо виконати всі вимоги прикмет, то можна зберегти добробут сім'ї в цілості й схоронності. Щоб примножити його і залучити удачу, успіх в сім'ю допоможе купюра. Її потрібно покласти на стіл, який потім накривається скатертиною. Таким чином, ви проявите повагу до стільниці, про яку говорили пращури.

Крім того, зберегти в будинку мир, тепло і затишок можна виключивши сварки і суперечки за столом, стукіт по стільниці. Потрібно знати, що біля столу особлива енергетика, тому негатив швидко відгукнеться сторицею. Щастя прийде, якщо за столом щиро подякувати господиню за смачну їжу.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти