Овочі будуть солодкими, а квіти - стануть довго цвісти: як застосовувати молоко в саду та городі

20 квітня 2023, 12:02
Молочна підгодівля для рослин дуже проста в приготуванні, недорога і безпечна. При цьому результат від такого добрива буде колосальний.
Герань, молоко
Які квіти люблять молоко / Фото ua.depositphotos.com

Всі знають фразу з дитячої книжки "Пийте, діти, молоко - будете здорові!", але мало кому відомо, що цей продукт корисний не лише для людей, але і для рослин. Багато садівників та городників використовують молоко як добриво і як засіб боротьби зі шкідниками.

Як застосовувати кисле молоко для рослин, читайте в матеріалі: Скисле молоко краще не викидати: як приготувати просте і ефективне добриво для квітів удома.

Чи можна удобрювати рослини молоком

Молоко - ідеально збалансований продукт, який багатий на калій, фосфор, білок, вітаміни групи В, цукри. Всі ці компоненти необхідні квітам, а також багатьом городнім культурам для формування соковитих ароматних плодів. Також молоко - відмінне джерело кальцію, що необхідний для росту рослин.

Деякі садівники використовують молоко для боротьби з попелицею, тютюновою мозаїкою листя та борошнистою росою.

Для поливу рослин можна використовувати як свіже молоко, так і те, у якого вже закінчився термін придатності. Також підійде і сухе молоко.

Варто зазначити, що кип'ячене та пастеризоване молоко в якості добрива є малоефективним.

У чистому вигляді молоко для поливу рослин не використовують. Його потрібно обов'язково розбавляти з водою у співвідношенні один до одного.

Які квіти люблять молоко

Молочна підгодівля сподобається герані, трояндам, азалії, примулам, аспарагусу і фікусам.

Люблять молоко і городні культури: помідори, баклажани, всі види капусти, огірки.

Як поливати герань молоком

Щоби герань пишно і довго цвіла, їй необхідні калій, фосфор, цинк, залізо, кальцій, марганець, бор, йод, мідь. Майже всі ці елементи є в молоці.

Щоби підгодувати герань, розведіть в літрі води 100 мл молока. Цим розчином герань потрібно поливати під корінь 3-4 рази на місяць, чергуючи зі звичайною водою.

Навіщо трояндам молоко

Якщо трояндовий кущ атакує попелиця, то молоко в комплексі з йодом допоможе боротися з докучливими комахами.

Щоб приготувати розчин, потрібно півмілілітра йоду розбавити в літрі чистої води і додати 100 мл молока. Отриманою рідиною троянди обприскують з пульверизатора.

Як поливати розсаду молоком

Розсаду поливають молоком для профілактики фітофтори. Робити це потрібно кожні два тижні, причому як до висадки у ґрунт, так і після.

Щоб приготувати добриво в домашніх умовах, знадобиться лише найдешевше молоко і вода. Його розводять з розрахунку 1 л молока на 10 л води.

Цим розчином можна не лише поливати розсаду, а й обприскувати рослини, чергуючи з розчином коров'яку (його розводять в пропорції 1:5).

До слова, рослини, оброблені коров'яком, рідше хворіють, менше пошкоджуються шкідниками і відмінно ростуть.

Молочна підгодівля помідорів, огірків і перцю

Молоко є відмінним засобом для профілактики та лікування фітофторозу томатів і борошнистої роси на огірках.

Крім того, після молочного частування рослини краще цвітуть, не скидають зав'язі та краще плодоносять, а овочі будуть солодшими на смак.

Щоб приготувати розчин для кореневої підгодівлі, знадобляться 10 л води, 1 л молока і 30 крапель йоду. Поливають рослини двічі - перед цвітінням і перед формуванням плодів.

Щоб помідорам не дошкуляли шкідники, протягом тижня після висадки розсади у ґрунт з інтервалом в 10 днів листя рослин потрібно обробити захисним засобом. Щоб його приготувати, потрібно змішати 2 л молочної сироватки, 8 л води, 10 мл йоду, 2 ст.л. рідкого мила.

Дивіться відео - Як удобрювати огірки молоком:

Раніше Главред писав, що покласти в лунку при посадці перцю у відкритий ґрунт.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти