Перекисла квашена капуста: 4 несподіваних способи повернути до життя улюблену страву

1 лютого 2023, 21:09оновлено 1 лютого 2023, 21:54
Розповімо, чому квашена капуста стає кислою – головні помилки господинь.
Чому квашена капуста сильно кисла
Чому квашена капуста сильно кисла / ua.depositphotos.com

Квашена капуста - одна з найпопулярніших страв особливо в зимовий період, коли свіжі овочі недоступні. Однак не завжди вдається приготувати так, щоб хотілося ще і ще класти в рот. На жаль, вона може вийти перекислою. Тому господині задаються питанням, чому квашена капуста сильно кисла і як її врятувати.

Главред пропонує дізнатися, як вибрати якісний чай "Вибираємо якісний чай: секрети виробників напою, про які ви не знали".

Квашена капуста: якою вона повинна бути

Перед тим, як говорити про занадто кислих овочах, потрібно зрозуміти, який повинен бути смак у квашеної капусти. В першу чергу шматочки листя повинні зберегти свою твердість і пружність, вони повинні бути хрусткими. Смак у такої страви - в міру кислий з гострими нотками. Також присутні солодкуваті нотки, які страві надає морква або яблука, додані під час квашення. Також особливі нотки салату надають спеції і трави.

відео дня

Квашена капуста: причини занадто кислого смаку

Якщо блюдо вийшло не таким, як хотілося б, має занадто кислий смак, який забиває всі інші, то виникає питання, чому квашена капуста стає кислою під час приготування. Відповідь міститься в хімічній реакції, що відбувається під час квашення.

"Квашена капуста - ферментований овочевий продукт, який отримують шляхом впливу молочнокислих бактерій на білокачанну капусту". Таке визначення пояснює, що відбувається під час бродіння. Якщо молочнокислі бактерії розмножуються в необмеженій кількості, смак буде відповідним.

Розвиток бактерій відбувається під впливом відразу декількох факторів. Тому важливо знати, скільки квашена капуста повинна стояти в теплі, в холоді, що в неї додавати і в яких кількостях.

Помилки, що впливають на смак готової страви:

  1. Порушення температурного режиму при квашенні капусти. Якщо дотримуватися всіх правил, то температура не повинна перевищувати +16-18 градусів, але в цьому випадку все розтягнеться на 10-12 днів. Тому температурний режим допускається в межах 22 градусів. Перевищення може стати сприятливою умовою для розвитку бактерій і викликати той самий кислий смак.
  2. Порушення термінів квашення, тому важливо знати, скільки квашена капуста повинна стояти в теплі. Ідеальним і оптимальним часом для створення корисного страви буде 3 доби в теплі. Після цього її потрібно переставити в холодильник або на балкон. Це зупинить розвиток бактерій.
  3. Занадто багато цукру. Цей інгредієнт додають в розсіл поряд з оцтом і сіллю, спеціями і травами. Якщо цукру занадто багато, він створює сприятливе середовище для розмноження молочнокислих бактерій у великій кількості, що і призводить до появи неприємного кислого смаку. Тому не рекомендується додавати більше 1 столової ложки цукру на головку капусти.
  4. Зробити капусту занадто кислою може і морква. Цей овоч містить багато природнього цукру, який в сукупності з доданим в розсіл створюють умови для розвитку бактерій і зміни смаку страви.

Незалежно від того, які процеси вплинули змінити ситуацію можна. Головне знати, як поліпшити смак квашеної капусти.

Занадто кисла капуста: як виправити

Навіть перекислу страву можна їсти без побоювання отруїтися. Виправити ситуацію допоможуть кілька підручних засобів:

  1. Проста вода допоможе відповісти на питання, як виправити квашену капусту. Якщо ситуація вийшла з-під контролю блюдо досить промити в проточній воді. Після цього потрібно дати стекти воді і капусту можна їсти.
  2. Змінити смак можна за допомогою замочування в чистій воді. Капусту заливають прохолодною водою на 10-15 хвилин і проціджують.
  3. Блюдо можна посипати цукром. Він переб'є кислоту і салат можна буде з'їсти.
  4. Як варіант в ємність з квашеною капустою можна покласти мішечок з рисовою крупою. Також можна в мішечок покласти ріпчасту цибулю. Через 3-4 години їх потрібно прибрати і викинути.

Що робити якщо квашена капуста стала слизової

Коли з миски або банки за капустою тягнуться неприємного вигляду прозорі "щупальця", не варто лякатися. Таке блюдо також придатне до вживання. Виправити ситуацію допоможе гасіння з іншими овочами і м'ясом або ж приготування пиріжків з капустою. Аналогічний варіант вирішення проблеми підійде, якщо капуста стала м'якою. В цьому випадку можна приготувати інше не менш смачна страва.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти