Харчова непереносимість: п'ять ознак, що вам не підходить продукт

13 вересня 2021, 20:03
Харчова непереносимість-це реакція вашої травної системи.
Кишечник_живот_місячні
Коли ви їсте продукти, які організм не може переварити, наднирники виробляють кортизол / Pixabay

Точно так само, як втрата ваги і втрата жиру, харчова непереносимість і харчова алергія звучать як одне і те ж. Але це не зовсім так.

Хоча вони часто використовуються як взаємозамінні, харчова непереносимість і харчова алергія різняться. За даними клівлендської клініки, алергія - це ваша імунна система, яка реагує і бореться з інгредієнтом, який вона помилково вважає шкідливим.

Харчова непереносимість зустрічається набагато частіше. Харчова непереносимість-це реакція вашої травної системи, коли ви їсте або п'єте те, що ваше тіло не може переварити.

читайте такожСім ознак хворого кишечника: головні показники

Хоча харчова непереносимість може бути болючою і незручною, вона не є небезпечною для життя, як харчова алергія, пише Livestrong.com.

1. Здуття живота і гази

За словами Нікета Сонпала, доктора медицини, терапевта і гастроентеролога з Нью-Йорка, надмірне здуття живота і гази є одними з найбільш поширених симптомів харчової непереносимості.

Після рясної їжі з високим вмістом клітковини зазвичай спостерігається невелике здуття живота і гази. Але коли ці симптоми стають незручними або болючими і виникають кожного разу, коли ви їсте певну їжу, вони можуть вказувати на непереносимість їжі.

Доктор Сонпал каже, що, хоча це не для всіх, здуття живота і гази часто є ознаками непереносимості лактози або нездатності повністю перетравлювати цукор (лактозу) в продуктах з коров'ячого молока. (Непереносимість лактози - найбільш поширений вид непереносимості, зазначає він.)

Якщо непереносимість лактози є причиною здуття живота, ви також можете відчувати біль у шлунку або діарею через кілька годин після їжі або вживання молочних продуктів, таких як молоко, йогурт, сир і морозиво.

2. Біль в шлунку

За словами доктора Сонпала, біль у животі, яка зазвичай супроводжується (або є результатом) занадто сильного здуття живота і газів, є ще одним типовим ознакою непереносимості.

Біль у животі варіюється від людини до людини, але коли вона викликана непереносимістю, вона зазвичай відчувається як спазми в середній і нижній частині живота.

3. Діарея

За словами доктора Сонпала, коли ваше тіло не може перетравлювати або розщеплювати певні продукти, діарея є типовим побічним ефектом. Ось чому це поширена ознака того, що ви можете бути чутливі до недавно з'їденої їжі.

"Якщо у вас часто буває діарея після їжі, можливо, у вас порушена травна функція при вживанні певних продуктів", - говорить він. "Швидше за все, винні лактоза або глютен, але це не єдині".

4. Головний біль

За даними клініки Клівленда, хоча це може здатися дивним, головні болі-ще одна ознака харчової непереносимості. А у важких випадках непереносимість харчових продуктів може навіть викликати мігрень.

Антитіла імуноглобуліну G (IgG) є найбільш поширеним типом антитіл у вашій крові. Коли ви їсте те, що ваше тіло сприймає як загрозу, воно випускає ці антитіла в кровотік, говорить доктор Сонпал. Хоча це трапляється не у всіх, іноді антитіла IgG можуть викликати мігрень і головний біль.

5. Утома

Ви коли-небудь їли що-небудь і відразу відчували себе дуже млявими або втомленими? Причиною може бути падіння рівня цукру в крові, але іноді відчуття туманної втоми може бути ознакою харчової непереносимості.

Коли ви їсте продукти, які організм не може переварити, наднирники виробляють кортизол (гормон стресу), який допомагає боротися і зменшувати роздратування і запалення, говорить доктор Сонпал. "Це може викликати втому, якщо ваші наднирники регулярно виробляють кортизол для боротьби із запальною реакцією організму", - додає він.

4 загальні харчові непереносимості

1. Лактоза

За даними клініки Клівленда, непереносимість лактози (типу цукру, що міститься в молочних продуктах) є найбільш поширеним типом непереносимості.

"При непереносимості лактози, в залежності від вашого рівня чутливості, вам може знадобитися або виключити, або зменшити споживання продуктів, що містять лактозу",-говорить Бонні Тауб-Дікс, доктор медичних наук, автор книги " прочитайте, перш ніж з'їсти: ви від ярлика до столу.

Хоча молочні продукти багаті вітамінами і мінералами, ви все одно можете скористатися цими перевагами, уникаючи при цьому лактози, вибравши замінники збагаченого молока, такі як мигдальне молоко.

2. Глютен

Глютен-це білок, що міститься в пшениці, жита і ячмені, а також у похідних цих ЗЕРНОВИХ. Хоча непереносимість глютену-це не зовсім те ж саме, що глютенова хвороба (імунна реакція на глютен), ваша травна система як і раніше може відчувати запалення і занепокоєння, коли ви їсте ці зерна.

3. Яйце

За даними клініки Клівленда, як і у випадку з глютеном або лактозою, деякі люди можуть відчувати симптоми харчової непереносимості, коли їдять яйця, особливо якщо жовток не пошкоджений.

4. Горіх

Хоча непереносимість або чутливість до горіхів зазвичай не так серйозна, як алергія на горіхи, вони все ж можуть викликати сильний дискомфорт в області травлення.

Що робити, якщо ви вважаєте, що у вас харчова непереносимість

Підозрюєте, що у вас непереносимість їжі? Сонпал каже, що наступні кроки, які ви зробите, залежать від симптомів, які ви відчуваєте. Якщо ваші симптоми дуже болючі або заважають виконувати повсякденні завдання, краще якомога швидше звернутися до лікаря.

Але якщо ваші симптоми піддаються лікуванню, ви можете спробувати знайти винуватця на y - говорить він. Ось як це зробити:

Складіть список продуктів, які ви їли до появи симптомів.

Потім відмовтеся від одного з цих продуктів приблизно на два тижні і спостерігайте за своїми симптомами. Наприклад, якщо ви з'їли йогурт з горіховою мюслі, винуватцем можуть бути молочні продукти або горіхи. Замість того, щоб виключати їх обох зі свого раціону, спробуйте протягом двох тижнів уникати молочних продуктів, але продовжуючи їсти горіхи, і подивіться, чи збережуться ваші симптоми.

Якщо ви все ще відчуваєте симптоми, уникаючи вживання цієї їжі, ймовірно, проблема була не в їжі. Після закінчення двох тижнів знову додайте цей продукт або групу продуктів в свій раціон і спробуйте виключити інший продукт, щоб побачити, чи не викликає це проблема. Продовжуйте цей процес, поки не знайдете винуватця.

Якщо ви помітили, що ваші симптоми зменшилися протягом двотижневого періоду, поступово додавайте цю їжу назад в свій раціон і звертайте увагу на своє тіло. Якщо ви відчуваєте, що симптоми повертаються, вам слід відмовитися від цієї їжі і проконсультуватися з дієтологом, який допоможе вам скласти безпечний план харчування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти