Плавне ковзання: коли потрібно міняти літню гуму на зимову

13 вересня 2022, 15:43
Україну захлеснула холодна осінь. А це означає, зовсім скоро автомобілістам доведеться відповідати на питання коли міняти гуму на зимову 2022.
Шини, зимова гума
Плавне ковзання: коли потрібно міняти літню гуму на зимову / Protokol , auto-dor.com.ua

Коли міняти літню гуму на зимову в Україні за законом

Якщо звернутися до Правил дорожнього руху, то ні в одному з пунктів не знайдеться текст про необхідність заміни літньої гуми на зимову і навпаки в обов'язковому порядку. На початку року з'явилася інформація про те, що в МВС хотіли додати таке положення в правила, але через повномасштабне російське військове вторгнення в Україну поки ця ініціатива була відкладена.

Далі - одягнена не по сезону покришка швидше зношується. Це, ясна річ, збільшує ризик виникнення аварії. Зимова гума відрізняється від літніх більш м'яким матеріалом (і малюнок протектора там глибше).

При якій температурі міняти літню гуму на зимову - відповідь досить проста. Міняти шини потрібно тоді, коли на вулиці температура буде коливатися від +5 до +7 градусів за шкалою Цельсія. Знос буде істотним при температурі від +20 градусів (цього в Україні восени, знову таки, майже ніколи не спостерігається).

відео дня

Звичайно такі холодні періоди в Україні очікуються частіше в кінці жовтня-початку листопада. Тому "коли ставити зимову гуму 2022" - тут не потрібно замислюватися зайвий. Відповідь - в кінці осені. Причому, зі зрозумілих причин, міняти потрібно всі чотири шини відразу.

Зимова гума

Чи існує штраф за відсутність зимової гуми в холодну пору року

В Україні діють штрафи за водіння машини в несправному стані. І, кажуть експерти, шини не по сезону теж до цього переліку. Згідно статті 121 КУпАП та ПДР (пункт 31.4.5), штраф водій отримає, якщо:

  • висота протектора шини менше допустимої (1,6 мм для автомобилы до 3,5 тонни, міліметр для авто більше 3,5 тонни, два міліметри для автобусів, 0,8 міліметра для мотоциклів);
  • гума потріскалася і має пошкодження;
  • розмір, індекс навантаження і тип покришок не відповідають повній спорядженої масі автомобіля;
  • на одній осі авто встановлені шини різної конструкції;
  • на окремих осях використовуються шини з шипами і без.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти