Чому лелека прилітає до будинку і що це означає

21 квітня 2023, 03:30
Якщо ви побачили лелеку, значить всі справи, які були задумані, будуть дуже успішними.
Лелека
Лелеки в'ють гніздо - що означає прикмета / Фото: УНІАН

З давнини до наших часів дійшло безліч прикмет і забобонів, пов'язаних із птахами. І лелека - не виняток. Цей птах символізує любов до батька та матері, віщує радість й щастя, а також є символом продовження роду, сімейного добробуту й любові до рідного краю.

Що значить, якщо побачити лелеку

Лелеки - перелітні птахи. Восени вони відлітають на зимівлю в Африку, навесні ж - повертаються на батьківщину. Наші предки за прильотом птахів визначали, коли чекати на потепління. Якщо лелеки прилетіли раніше, значить буде раннє або тепле літо.

Якщо навесні хтось вперше бачить лелеку - значить, скоро гулятиме на весіллі. Якщо ж це ціла зграя - буде поповнення в родині або зустріч із родичами.

відео дня

Згідно з іншими прикметами, побачити одного лелеку означало цілий рік провести на самоті, два лелеки віщували швидку зустріч зі своєю парою. Якщо ж дівчина бачила лелеку в гнізді, значить ще рік вона проведе в батьківському домі.

Якщо пара, у якої не виходить зачати дитину, побачивши лелеку, загадає бажання народити малюка, в найближчий рік воно обов'язково здійсниться.

Якщо незаміжня дівчина побачить лелеку, яка летить їй назустріч, це означатиме, що впродовж року вона обов'язково зустріне свою другу половинку.

Прикмети про лелек і погоду

Якщо лелека стоїть на одній нозі - скоро похолодає.

Якщо лелеки довго кружляють біля своїх гнізд - підніметься сильний вітер.

Якщо птахи клопочуть у гніздах – час садити цибулю.

Лелеки в'ють гніздо - прикмета

Подвір‘я, в якому оселилася лелека, вважалося щасливим. Цей птах охороняє щастя та не підпускає біду. Сидячи на даху, він символізував захист і заступництво.

Якщо птах облаштував гніздо на даху будинку, це віщувало стабільне фінансове становище родини. А якщо на даху облаштує гніздо пара лелек, крім грошового добробуту в родині пануватиме любов і повага між подружжям.

Гніздо лелеки є оберегом від блискавки та пожежі.

Якщо птах залишає гніздо, вважали, що подвір‘я та будинок теж скоро спорожніють. Також це віщує в недалекому майбутньому пожежу в будинку.

Село, в якому селилися лелеки, було захищене від негараздів, оскільки вони вважають своєю власністю не лише саме гніздо, а й територію навколо нього.

Лелека
Якщо лелека стоїть на одній нозі - скоро похолодає / Фото УНІАН

Що означає, коли лелеки кружляють в небі

Побачити лелек під час польоту - хороший знак, оскільки цей птах - провісник радості та везіння.

У будь-якої людини, яка побачила політ лелеки, завжди вдало завершуються справи, а місце, над яким довго кружляє зграя, вважається благословенним.

Якщо птах перелетить через будинок, в якому є новонароджений – через рік буде поповнення у родині.

До речі, на птахів, які летять, заборонялося вказувати пальцем. За повір'ям, від цього вони могли заблукати.

У жодному разі не можна завдавати шкоди лелеці: руйнувати гніздо, виганяти з нього, а тим більше вбивати птаха. Це віщує різного роду неприємності - безгрошів'я, хвороби, сварки, звільнення з роботи.

Прикмети про лелек і війну

Лелеки завжди вибирають безпечне місце для гніздування. Там, де вони живуть, буде спокійно, свідчить відома прикмета. Якщо ж лелека залишає гніздо - чекай біди. Відповідно, якщо птах повертається на старе місце або десь вибирає нове - там все буде добре. Тому лелек називають вісниками миру. Повертаючись, лелеки дарують жителям надію, що незабаром війна закінчиться та настане мир.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти