Чому бульйон став модним суперфудом: названо сім неймовірних переваг для здоров'я

7 вересня 2021, 17:30
Кістковий бульйон-це багате джерело амінокислот, які є будівельними блоками білків.
1631012272-4919.jpg
Колаген в кістковому бульйоні зміцнює волосся, шкіру і нігті / Pixabay

Кістковий бульйон-це густа прозора рідина, яку отримують шляхом кип'ятіння кісток тварин у воді протягом декількох годин.

Його використовують в якості бульйону в супах, підливках і соусах. Крім того, стає все більш популярним пити сам по собі, говорить Елеана Кайданян, доктор медичних наук і зареєстрований дієтолог приватної практики.

За словами Лона Бен-Ашера, доктора медичних наук, фахівця з харчування та викладача в центрі Довголіття Прітікіна, кістковий бульйон, оскільки він багатий поживними речовинами, може запропонувати безліч потенційних переваг для здоров'я, повідомляє Insider.

читайте такожБорщ - це не здорова страва: експерт розповіла, як господаркам за 20 годин зварити корисний бульйон

Однак багато тверджень про користь кісткового бульйону для здоров'я не мають наукових доказів, тому необхідні подальші дослідження, щоб визначити, наскільки він корисний, говорить Кайданян.

Ось сім переваг кісткового бульйону.

1. Високий вміст білка

За словами Бен-Ашера, кістковий бульйон-це багате джерело амінокислот, які є будівельними блоками білків.

Одна чашка бульйону з курячих кісток містить 9 грамів білка, а одна чашка бульйону з яловичих кісток містить 11 грамів білка.

Але не всі білки однакові. Наприклад, огляд досліджень на людях і тваринах в 2019 році показав, що тваринний білок легше перетравлюється і є більш багатим джерелом незамінних амінокислот в порівнянні з рослинним білком. Таким чином, амінокислоти в кістковому бульйоні легко засвоюються вашим організмом, допомагаючи нарощувати м'язи, тканини і кістки.

2. Покращує стан волосся, шкіри і нігтів

Кістковий бульйон також містить колаген, - говорить Кайданян. Колаген є основним білком структурних і сполучних тканин, таких як шкіра, кістки, м'язи, сухожилля і зв'язки. Його волокниста структура надає цим частинам тіла форму, міцність і еластичність.

Колаген в кістковому бульйоні зміцнює волосся, шкіру і нігті. Наприклад, огляд 2019 року показав, що у жінок середнього та старшого віку, які приймали добавки колагену протягом трьох місяців, спостерігалося поліпшення пружності, еластичності, текстури та зволоження їх шкіри.

Фактично, Кайданіан каже, що кістковий бульйон може бути особливо корисним для вагітних, оскільки він може допомогти зберегти еластичність шкіри під час вагітності, а ваша шкіра розтягується і зростає.

3. Захищає кістки і суглоби

Колаген в кістковому бульйоні також захищає суглоби від вікової псування. Отже, кістковий бульйон може бути корисний людям із захворюваннями кісток і суглобів, такими як остеоартрит, говорить Бен-Ашер.

Крім того, Бен-Ашер каже, що кістковий бульйон містить кальцій, мінерал, який підтримує міцність кісток і запобігає втраті кісткової маси з віком.

4. Допомагає при проблемах з травленням

За словами Бен-Ашера, кістковий бульйон є багатим джерелом глютаміну, амінокислоти, що поліпшує травлення і здоров'я кишечника. Він каже, що це може бути особливо корисним для людей з проблемами травлення, такими як синдром дірявого кишечника або запальне захворювання кишечника.

5. Містить електроліти

Кістковий бульйон є багатим джерелом важливих мінералів, відомих як електроліти, - говорить Бен-Ашер. Електроліти підтримують баланс рідини в організмі, стимулюють м'язові скорочення і передають нервові сигнали.

У ста грамах кісткового бульйону міститься:

  • Кальцій: 91,1 міліграма або 9% денної норми, виходячи з дієти в 2000 калорій
  • Залізо: 4,2 міліграма (23%)
  • Магній: 36 міліграмів (9% добової норми)
  • Фосфор: 131 міліграм (13% СН)
  • Калій: 506 міліграмів (14% добової норми)
  • Мідь: 0,3 міліграма (17% СН)
  • Марганець: 0,3 міліграма (17% добової норми)
  • Селен: 11,6 мкг (17% СН)

Кістковий бульйон рекомендується людям з низьким рівнем електролітів через діарею, блювоту або надмірне потовиділення, оскільки він може допомогти запобігти зневодненню і втому.

6. Низькокалорійна їжа з низьким вмістом вуглеводів

Кістковий бульйон також містить мало вуглеводів і калорій: одна чашка бульйону з курячих кісток містить 40 калорій і 0 грамів вуглеводів. Це робить його корисною закускою або додаванням до їжі. Вживання в їжу продуктів з високим вмістом рафінованих вуглеводів або калорій збільшує ризик ожиріння 2 типу діабет і хвороби серця.

7. Сприяє зниженню ваги

Якщо ваша мета-втрата ваги, то кістковий бульйон також може допомогти. За словами Бен-Ашера, завдяки вмісту білка, який довше зберігає відчуття ситості, він може допомогти знизити загальне споживання калорій. Крім того, рідини займають більше місця в шлунку, створюючи відчуття ситості, незважаючи на меншу кількість калорій.

Фактично, огляд 2015 року рекомендує дотримуватися дієти з високим вмістом білка з 1,2 до 1,6 грама білка на кілограм ваги в день, щоб контролювати свою вагу. Це приблизно від 25 до 30 грамів білка при кожному прийомі їжі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти