Чому чорніє картопля всередині та гниє і як цього уникнути

12 січня 2022, 03:31оновлено 12 січня 2022, 12:58
Навіть якщо ви купили на вигляд красиву і хорошу картоплю, в розрізі вона може мати чорні плями. Причин цьому безліч, але уникнути цієї проблеми можна.
картопля
Картопля чорніє при зберіганні через неправильне вирощування і збирання врожаю / Фото pixabay.com

Чому чорніє картопля всередині - питання, яке хоча б раз ставив собі кожен, адже іноді, починаючи чистити овоч, розумієш, що більшу частину доведеться викинути.

Причин появи чорних плям на картоплі безліч - від неправильного вирощування і зберігання до механічних пошкоджень.

Чому чорніє картопля

Одна з причин - неправильне добриво. Багато городників вносять у ґрунт велику кількість органіки - гній, трав'яний настій, сидерати. Такі добрива містять велику кількість азоту, який прискорює ріст рослин і дозволяє наростити велику масу бульб. Однак саме велика кількість азоту є основною причиною того, що бульби картоплі в процесі зберігання чорніють.

Щоби в подальшому такого не було, потрібно знати, чим удобрювати картоплю при посадці.

По-перше, свіжу органіку для картоплі використовувати не можна. Вона повинна бути добре перепрілою. Це стосується не лише гною, а й сидератів.

По-друге, вносити гній в ґрунт для вирощування картоплі можна не частіше 1 разу на 2 роки.

Ще один важливий мікроелемент, який необхідний для вирощування картоплі - це калій. Саме він дозволяє бульбам своєчасно визріти і добре зберігатися в зимовий період. Тому для профілактики почорніння бульб у ґрунт необхідно регулярно вносити калійні добрива.

читайте такожЩо можна і не можна садити після картоплі: найгірші та найкращі варіанти

Несприятливі погодні умови також можуть стати причиною почорніння картоплі під час зберігання.

Картопля любить рости в умовах з помірною температурою і вологістю. Занадто висока температура повітря призводить до перегріву бульб, низька - уповільнює процес споживання поживних речовин із ґрунту, внаслідок чого формуються дрібні овочі.

Якщо вологи мало, то бульби висихають, якщо забагато - картопля не "дихає", внаслідок цього розвиваються різні грибкові та бактеріальні захворювання, гнилі.

Коли копати картоплю, щоби вона не чорніла

Прибирати картоплю з поля потрібно вчасно і відповідно до характеристик сорту. Занадто раннє прибирання недозрілих бульб напевно призведе до почорніння картоплі в процесі зберігання.

Копати картоплю треба до настання перших заморозків. Температура навіть в -1 градус може привести до заморожування врожаю, в результаті чого він при зберіганні згниє.

Ще одна причина почорніння картоплі - механічні пошкодження при зборі врожаю або транспортуванні. На деформованих ділянках картоплі може при зберіганні змінюватися забарвлення, а пошкоджені ділянки шкірки є "воротами" для різних вірусів, грибків і бактерій, які можуть спровокувати зокрема гнильні хвороби коренеплоду.

Як зберігати картоплю, щоби вона не згнила

Зберігати картоплю необхідно в невеликих ємностях в кілька шарів. У погребі або підвалі температура повітря повинна бути від +1 до +4 градусів. Тривале зберігання бульб при температурі 0...-1 призводить до появи солодкого смаку і утворення темних плям всередині м'якоті.

Якщо температура повітря буде вище +5 градусів, то картопля почне проростати. Крім того, з'явиться сіра гниль.

Оптимальний режим для запакованих овочів +2 ... +4 градуси.

Чи можна їсти картоплю, що почорніла

Поява чорних плям на картоплі не робить коренеплоди шкідливими для здоров'я, тому теоретично вживати їх можна. Але смак картоплі все ж таки зміниться, тому перед приготуванням ті частини картоплі, на яких з'явилися темні плями, краще обрізати.

Як повідомляв Главред, раніше учені розповіли, чи корисна варена й печена картопля для здоров'я.

Лікарі попередили, що молода картопля корисна не всім, а деяким і зовсім протипоказана.

Також було названо продукт, з яким категорично не можна поєднувати картоплю.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти