Чому кури погано несуться і як змусити їх давати більше яєць: відповіді на всі питання

30 березня 2023, 14:56
11103
Річ у тому, що навіть найпродуктивніша курка не може знести більше одного яйця в день.
кури, яйце
Чому кури несуть максимум 1 яйце в день / колаж фото ua.depositphotos.com

Кожна господиня, яка хоче завести курей з метою подальшого збору яєць, повинна звертати увагу на те, як часто кури несуть яйця і яка порода є найпродуктивнішою.

Звичайно, дуже важливо, щоб кури містилися в правильних умовах, були нагодовані, мали доступ до чистої води. Але попри все вище перераховане, більше одного яйця в день курка не зможе знести, навіть якщо ви дуже цього захочете.

Яка порода курей несе найбільше яєць

Вважається, що найбільш плодоносними є кури леггорн. Такі кури можуть знести навіть 371 яйце в рік. У той час як звичайні кури, яких розводять для отримання м'яса, несуть в рік 100-120 яєць. Але найчастіше яйця цих курей відправляють на інкубацію.

Чому кури несуть не більше 1 яйця в день

Навіть з урахуванням найкращих умов для утримання кури не зможуть знести більше 1 яйця в день. Вся справа в процесі утворення яйця. Цей період розтягується на 23-26 годин. За цей час повинні сформуватися не тільки білок і жовток, але також і шкаралупа.

Після того як курка знесла яйце, формування нового починається приблизно через 30 хвилин.

Чому кури не несуться

Насправді існує дуже багато причин, через які кури можуть перестати нести яйця. На цей процес можуть вплинути навіть умови їх утримання. Якщо в приміщенні буде холодно або темно, то вони можуть навіть померти. Приміщення потрібно постійно провітрювати, чистити від бруду і фекалій.

Крім того, на продуктивність можуть вплинути сезонна зміна. Так, наприклад, коли час освітлення скорочується (осінь-зима), то птахи просто не встигають з'їсти денну норму зерна і менше рухаються, що і впливає на несучість.

Під час осінньої або весняної линьки, коли у курей починається зростання нового пера, вони починають менше нести яєць або взагалі припиняють яйцекладку. Це пов'язано з тим, що кури починають витрачати занадто багато енергії.

Підвищення температури в приміщення також негативно впливає на курей. У них з'являється інстинкт насиджування. Вони починають довго затримуватися в гнізді, можуть припинити нести яйця і сідають на гніздо, щоб висиджувати потомство.

Іншими причинами, які можуть вплинути на кількість яєць можуть бути:

  • хвороба,
  • відсутність доступу до води,
  • погане харчування.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти