Чому ми неправильно вживаємо слово "заставляти": Авраменко вказав на помилку

11 липня 2023, 06:40оновлено 12 липня 2023, 14:36
37128
Досить часто ми використовуємо це слово не у тому значенні, яке воно має насправді, і навіть не здогадуємося про це.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому ми неправильно вживаємо слово "заставляти"/ скрін

Коли ми кажемо, що хтось щось робить не зі своєї волі, то часто можемо використовувати фразу "його/ її заставили". Але так робити не варто, адже використовувати слово "заставили" у такому значенні – це помилка.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що насправді означає слово "заставляти".

"Сьогодні пропоную розібратися, чому неправильно сказати так: "Мене заставили пити молоко" або "Не заставляйте дітей спати", – зазначив Авраменко.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Що означає слово "стельмах" і звідки пішло таке прізвище: Авраменко дав пояснення

Він пояснив, що в українській мові слово "заставити" вживається у двох значеннях.

"По-перше – заставити можна річ у ломбарді, тобто віддати кредиторові у заставу. По-друге, заставляти можна кімнату меблями, тобто наповнювати кімнату якимись предметами", – зазначив мовознавець.

А у реченнях, у яких потрібно сказати про те, що хтось щось робить не зі своєї волі, треба використовувати слово "змусили".

"А яке ж слово вжити в реченні "Мене заставили пити молоко" чи "Не заставляйте дітей спати"? Правильно сказати "примусили" або "змусили". Отже, "мене примусили пити молоко" і "не змушуйте (примушуйте) дітей лягати спати", – пояснив мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, чому ми неправильно вживаємо слово "заставляти":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, що означає слово "звитяга" і чому ми неправильно його вживаємо. Слово "звитяга" у час війни в Україні вживається часто, але не всі знають, що воно точно означає.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, що означає загадкове слово "лимар". Ми можемо часто зустрічати це слово або прізвища, які від нього походять, але навіть не здогадуватися про його значення.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти