Чому не варто викидати шкаралупу волоського горіха: як застосувати відходи вдома і на дачі

15 липня 2022, 12:29
Не поспішайте викидати в сміття шкаралупу від волоських горіхів. Це корисний продукт, який може стати незамінним в саду і при догляді за кімнатними рослинами.
шкаралупа від волоських горіхів для кімнатних квітів
Шкаралупа від волоських горіхів незамінна для кімнатних квітів / Фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

Багато господинь викидають шкаралупу волоського горіха. А насправді це дуже корисний продукт, який може стати незамінним в саду, городі та для догляду за кімнатними рослинами. Справа в тому, що шкаралупу волоських горіхів можна використовувати як дренаж, а завдяки вмісту в ній безлічі корисних речовин - ще й як добриво. Главред розібрався, як використовувати шкаралупу від горіхів з користю.

Шкаралупа від волоських горіхів - в чому користь

До складу шкаралупи входить безліч амінокислот і протеїнів. Вона дуже багата фосфором і калієм, а також містить натрій, залізо, цинк, марганець, кальцій, магній і мідь.

У міру розкладання шкаралупа вивільняє ці поживні речовини так, що вони можуть бути поглинені корінням рослин. При спалюванні оболонки утворюється дуже корисна зола, яку рекомендують застосовувати як добриво.

відео дня

Шкаралупа від волоських горіхів в городі - як застосовувати

Найпростіший спосіб застосування шкаралупи - це використовувати її як природний дренаж. Такий спосіб підійде і для відкритого ґрунту, і для теплиці, і навіть для кімнатних рослин.

Укладати половинки слід отворами вниз, щоби випадково не пошкодити коріння.

Такий дренаж кладуть і на дно квіткового горщика або в ящики для розсади. Потім ємності наповнюють ґрунтом і вирощують рослини звичайним способом. Цей спосіб дренажу не допустить утворення застою води та поліпшить постачання коренів рослини киснем. Крім того, рослини не страждатимуть від чорної ніжки.

Ще один спосіб використання горіхової шкаралупи для дренажу – це наповнення нижнього шару теплої грядки. В цьому випадку шкаралупу потрібно змішати з гілками і картоном.

Якщо ви використовуєте шкаралупу для кімнатних рослин, то їх можна застосувати не лише як дренаж, але для верхньої "броні". Покриття з горіхової шкаралупи захистить ґрунт від білого вапняного нальоту. Ґрунт стане більш здоровим та родючим завдяки високому вмісту йоду в шкаралупі волоського горіха.

Чому не варто викидати шкаралупу волоського горіха: як застосувати відходи вдома і на дачі
Горіхова шкаралупа для кімнатних рослин - як застосовувати / Фото sovkusom.ru
Чому не варто викидати шкаралупу волоського горіха: як застосувати відходи вдома і на дачі
Горіхова шкаралупа захистить від білого вапняного нальоту / Фото sovkusom.ru

Чи можна використовувати шкаралупу волоського горіха як добриво

Шкаралупа волоського горіха може стати відмінним варіантом підгодівлі для кімнатних і садових культур. Її можна перемолоти (але це дуже трудомісткий процес) або просто спалити в мангалі або печі. Періодично їх потрібно ворушити, щоби все шкарлупки рівномірно прогоріли.

В результаті цього нехитрого процесу можна отримати якісну деревну золу, що містить безліч корисних мікроелементів.

Таку золу можна використовувати в сухому вигляді, насипаючи під коріння, або готувати рідкий настій, тобто розбавити теплою водою і поливати або обприскувати рослини.

Якщо ви все ж таки вирішили перемолоти горіхову шкаралупу, то застосовувати її потрібно з розрахунку дві склянки на 1 кв. м ґрунту.

Є ще й спосіб для ледачих: горіхову шкаралупу можна просто розкласти по землі. Вона буде повільно розкладатися і коріння рослин отримуватимуть корисні речовини.

Раніше Главред писав, що звичайна кориця може замінити добрива і фунгіциди.

В цілому, якщо у вас вдома завалялися спеції з вичерпаним терміном придатності, то не поспішайте відправляти їх у відро для сміття. Адже деякі з них можна використовувати як добриво для кімнатних рослин.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти