Чому не можна часто прати одяг: 4 причини, які стануть для вас відкриттям

14 січня 2023, 10:58
Часте прання принесе уже не користь, а шкоду. Дізнавшись 4 причини цього, ви точно задумаєтеся, як економно прати, а за можливості – як обходитися без прання.
Стирка, стиральная машина
Одяг не можна часто прати з декількох причин/ ua.depositphotos.com

Звичайно, нам хочеться постійно ходити у чистому свіжому одязі. Тому часто виникає спокуса прати увесь одяг без розбору, навіть якщо певні речі ви одягнули всього раз. Адже у голові з’являється думка, чому б не випрати ось ту кофту або штани "за компанію" разом з усім іншим. І мало хто задумується, чи можна прати речі щодня або просто дуже часто.

Але насправді часте прання одягу може принести уже не користь, а шкоду, і не лише вашому одягу і сімейному бюджету, а й екології. Є чотири причини, чому не можна часто прати.

Одяг може зіпсуватися

Усі хочуть, щоб їхній одяг виглядав як новий якомога довше після купівлі. Але чим частіше ми його перемо, тим швидше він наближається до "точки неповернення", після якої його первозданний вигляд буде втрачено назавжди.

відео дня

Немає "вічного матеріалу", з часом будь-яка тканина зношується. Але постійне прання, відбілювання, сушіння лише прискорюють цей процес. Тому краще мати власний графік прання речей – знати, який одяг брудниться і потребує очищення частіше, який менше, і не зловживати використанням пральної машини.

Ваш гаманець "схудне"

Кожен цикл прання потребує використання чималої кількості води та електроенергії. У типовому домогосподарстві зазвичай на прання у машинці приходиться близько 20% загального використання води. Машинка також тягне чимало електроенергії. І більшість з цієї кількості витрачається на нагрів води – приблизно 90%.

Тому часте прання погано позначиться і на вашому гаманці, якому доведеться "схуднути" під впливом такої звички.

Страждає навколишнє середовище

До складу миючих засобів для прання – порошків, гелів, ополіскувачів, кондиціонерів тощо – входить багато шкідливих для природи хімічних речовин. Такі хімікати після використання потрапляють разом з водою у навколишнє середовище. Крім цього, вони "затримуються" на одязі і контактують зі шкірою.

Хімчистка токсична

Деякі речі не можна або дуже важко випрати вдома, і часто їх доводиться здавати у хімчистку. Але там використовують такі хімічні речовини, які можуть нашкодити як природі, так і людині, яка далі носитиме цей одяг.

Що робити, щоб прати рідше

Звичайно, постійно ходити у брудному одязі – це не вихід. Просто варто більш свідомо сприймати процес прання. І тоді ви зможете зменшити шкоду як для себе, так і для природи, а заодно і гроші зекономите.

Наприклад, якщо вам потрібно усунути лише одну чи декілька плям з одягу, не обов’язково його прати повністю. Достатньо буде скористатися або плямовивідником, або народними засобами, щоб вивести з одягу ці плями.

Якщо якусь річ ви одягнули лише один-два рази, але вам хотілося б її освіжити, просто провітріть її, вивісивши на свіже повітря. У холодну пору року це буде ще ефективніше.

Також одяг можна почистити щіткою чи клейким роликом, якщо до його поверхні прилипли шерсть, пух або інші дрібні частинки.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти